PRIZNANJE ZA HRABROST: Nagrađen prvi srpski policajac koji je javno objavio da je gej

Istakao se u borbi protiv homofobije

PRIZNANJE ZA HRABROST: Nagrađen prvi srpski policajac koji je javno objavio da je gej

Društvo -

Stojmenović je i prvi javno autovani pripadnik MUP-a u Srbiji. Iako ta njegova odluka nije bila laka, on je istrajao u tome, među svojim kolegama, ali i kroz zapažene medijske nastupe u kojima je ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom, navodi se u obrazloženju žirija

Dobitnik nagrade Duga za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije za 2015/2016. godinu je oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, prvi policajac koji je objavio da je gej.

Stojmenović se, na svečanosti u Starom dvoru, gde mu je nagradu uručila prošlogodišnji dobitnik tog priznanja Jadranka Joksimović, zahvalio u ime MUP Srbije i svoje lično ime, istakavši da mu nagrada čini veliku čast, ali i obavezu u daljem radu.

Nagradu dodeljuje Gej strejt alijansa.

Svoju odluku žiri je obrazložio time da se Stojmenović istakao dobrom saradnjom sa LGBT zajednicom, što je uticalo na rast broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

"Stojmenović je i prvi javno autovani pripadnik MUP-a u Srbiji. Iako ta njegova odluka nije bila laka, on je istrajao u tome, među svojim kolegama, ali i kroz zapažene medijske nastupe u kojima je ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom", navodi se u obrazloženju žirija.

Uručujući nagradu, prošlogodišnja dobitnica i članica žirija ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović čestitala je Stojmenoviću, za koga je rekla da je pokazao visok stepen odgovornosti i hrabrosti.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da u budućnosti imamo pouzdanje u rad institucija, a da se nagrađuje dodatni i lični doprinos.

"Nismo stagnirali po pitanju poštovanja i unapređenja svih ljudskih i manjinskih prava, a Vlada ima obavezu da promoviše jednakost svih koji u Srbiji žive, kao i slobodu reči, okupljanja, prava na različitost", rekla je Joksimović.

Dobitnik nagrade Aleksandar Stojmenović rekao je da je nagrada za njega obaveza da u budućnosti još bolje radi na unapređenju LGBT prava.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

On je podsetio da je u prethodnom periodu dosta toga učinjeno na unapređenju saradnje policije i LGBT zajednice - sačinjen je priručnik, održani su brojni seminari i tribine.

"Policijski službenici su dužni da služe zajednici, da postupaju odgovorno, profesionalno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo svakog lica", rekao je Stojmenović.

Nagradu "Duga" ustanovila je organizacija "Gej stret alijansa" 2013. godine, a prethodni dobitnici, pored Joksimovićeve, bili su šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP-a Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track