Najnovije vesti

REHABILITACIJA NEDIĆA: Nastavlja se proces, pristalice i protivnici pred sudom
Foto: Tanjug Oksana Toskic

Potomci traže da se poništi Uredba Vlade FNRJ

REHABILITACIJA NEDIĆA: Nastavlja se proces, pristalice i protivnici pred sudom

Društvo

BEOGRAD - Pred Višim sudom u Beogradu gde se danas nastavlja postupak po zahtevu za rehabilitaciju predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića okupio više desetina pristalica i protivnika.

Dok pristalice nose četnička obeležja i transparente i zastave, protivnici su sa druge strane ulice raširili svoje transparente. Incidenata za sada nema, a oko zdrade suda u Timočkoj ulici primetno je pojačano prisustvo policije i veliki broj medijskih ekipa.

 


 

Na današnjem ročištu kao svedok će biti saslušan istoričar Bojan Dimitrijević, koji je stigao u sud. Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

 


 

Pred Višim sudom u Beogradu danas bi trebalo da se nastavi postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

 


 

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

 


 

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica.Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.U dosadašnjem toku postupka saslušano je nekoliko svedoka, predlagači rehabilitacije takođe osporavaju validnost zapisnika o saslušanju Nedića od 9. januara 1946. godine koji je sastavila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, jer ne sadrži potpise ni Nedića ni onih koji su ga saslušali.

 

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

 

Tvrde da je zapisnik nepouzdan kao dokaz jer je na 14. mesta izostavljena izjava Nedića, a umesto teksta stoje tri tačke.Predlagači su na prošlom ročištu u martu predložili da se kao svedoči ispitaju istoričar iz Pančeva Vladimir Sužnjević i Veljko Đurić izbeglica koji je preživeo ustaški progon iz Hrvatske.

 

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

 

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju, a prilikom svakog ročišta ispred zgrade suda se skupljaju pristalice i protivnici rehabilitacije.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...