IGRAO U VIŠE OD 280 FILMOVA: I posle Bate živeće Valter!

Jedan od najvećih glumaca

IGRAO U VIŠE OD 280 FILMOVA: I posle Bate živeće Valter!

Društvo -

Karijera Velimira Bate Živojinovića spada u one najbogatije, i to ne samo kada je u pitanju bivša Jugoslavija, budući da su njegova ostvarenja u Kini gledale milijarde ljudi

Više od 280 filmova, preko 50 TV projekata, dvadesetak pozorišnih predstava. To je u brojkama karijera velikog Bate Živojinovića. Niko nije uspeo da iza sebe ostavi toliko epskih uloga kao on. Zato su ga i zvali Životinja!Jednostavno, Bata nikad nije odbio nijednu ulogu! Smatrao je da nema pravo da odbije nešto što je neko već pripremio. Otkad je dobio svoju šansu pred kamerama i sve oduševio prvom velikom ulogom, nizali su se uspesi.

Dve Srebrne arene i tri Zlatne na festivalu u Puli, svojevrsnom Kanskom festivalu stare Jugoslavije. Dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, priznanja na festivalima u Moskvi i Avelinu, četiri puta Gran pri u Nišu, dva puta Cara Konstantina... Nagrada koliko i filmova!Uloge koje se pamteBilo da je imao epizodu, kao u „Raljama života“, gde glumi hvalisavog Srbina kog Štefica Cvek zove Trokrilni, ili je lukavi Mirta u „Skupljačima perja“, njegove uloge su se pamtile! Bio je toliko superioran da su i veliki glumci ostajali u njegovoj senci. Ipak, nikada nije osetio zavist od kolega. Naprotiv, divili su mu se i jedva čekali da glume s njim. Njegova ljubav prema glumi je bila toliko velika da je prihvatao i manje uloge, koje bi u njegovom izvođenju postale epske, one koje se prepričavaju.Radio je dokle ga je služilo zdravlje, do pre četiri godine. Tada je snimio film „Led“, u kojem je igrao deda Životiju.- Nisam umoran, gluma je moj posao. Jedva čekam da pogledam film - govorio je tada Bata.Nažalost, nije bio na premijeri svog poslednjeg filma. Već je bio bolestan. Četiri godine kasnije ceo region plače za Valterom. A on? Tvrdio je da će i na onom svetu biti jednako popularan:Nikad neću umreti- Samo ću da vas gledam šta radite, jer ja nikad neću umreti! I posle Bate živeće Valter i još mnogo, mnogo likova.

Lepa sela lepo gore Gvozden

Oficir JNA, pati za Titom, Jugoslavijom. Pešačio je 35 kilometara da bi došao na Titovu sahranu. Rat u Bosni doživljava kao poraz socijalizma, bratstva i jedinstva. Ipak, kad odluči da junački pogine, to čini s imenom Josipa Broza na usnama, pevajući „Uz maršala Tita, junačkoga sina!“

U raljama života Trokrilni

„Prvo ću da jedem, pa ću da te karam! Karaću te, izistinski, bez foliranja. Karaću te dva sata u cugu. Ma kakvi! Karaću te celu noć! Dok ti ne dođe tetka iz Bosanske Krupe. Važi?“ Ovako je obećavao seks Štefici Cvek, koja ga je gledala i mislila: „Isusek, kak je veliki!“

Majstorska radionica Pufta

Jedini mesar u Beogradu koji je uspeo da smuva glumicu. I to Tanju Bošković. Na zadnjem sedištu svog auta. Više joj se nije javio, a ona je patila. Kasnije je bacio oko na udatu Švabicu. Svi beogradski mesari tog vremena želeli su da otvore mesaru „Pufta“.

Idemo dalje Šopenhauer

Nemac koji je posle rata ostao u oslobođenoj Jugoslaviji stoički trpi torturu dece koja ga prozivaju i viču za njim: „Cigojner, Cigojner“. Bez ijedne reči dočarao je lik simpatičnog vojnika koji je postao miljenik meštana. Njegovu zamišljenu facu na kraju filma Pavle Vuisić prevodi: „Kaže da je rat jedno veliko sranje.“

Čudo neviđeno Otac Makarije

Da li je potrebno išta više reći osim:- Šta je ovo, oče Makarije? Posramljeni anđeo koga kažnjava bog? Ili sotona u ženskom obliku?- Ne, oče Leontije. To je, što bi prost narod rekao, dobra pi. ka!

Balkan ekspres Stojko

Vođa orkestra koji se odlično snalazi u ratu. Šuruje sa svim zaraćenim stranama sa samo jednim ciljem: da zaštiti svoje prijatelje i članove benda.Politika ga nije interesovala, samo finansije.

Srećni ljudi Aranđel

Od njega ću da napravim strašilo i da ga pobodem u lukac! - govorio je uvek nervozni Aranđel, glava porodice Golubović.Najviše se svađao s Nikolom Simićem, kome je obećao da će završiti u kokošinjcu.

Igmanski marš Badža

Pa to boli, jebo te bog! Je l‘ možemo da odmorimo malo? - kaže Badža u bolnici kad mu doktor seče promrzle prste posle marša na Igmanu.Nakon 33 godine od premijere i dalje se pamti samo ova Batina replika iz filma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track