STRATEŠKI ZADATAK TOZE MARKOVIĆA: Rebrendiranje fabrike koja slavi 150 godina postojanja
Foto: Saša Urošev

Nakon izlaska iz stečaja

STRATEŠKI ZADATAK TOZE MARKOVIĆA: Rebrendiranje fabrike koja slavi 150 godina postojanja

Društvo -

KIKINDA: Strateški zadatak menadžmenta fabrike “Toza Marković”, čiji je većinski vlasnik, i zvanično, nakon izlaska iz stečaja postao “Srbijagas”, biće rebrendiranje. To je Kuriru potvrdio Vladimir Ilić, budući generalni direktor kikindske fabrike crepa I pločica, koja ove godine obeležava 150 godina postojanja.

On će tokom druge polovine juna preuzeti čelnu funkciju “Toze Markovića”. Ilić tvrdi da je da je ovo poslednja šansa da posrnuli gigant ozdravi i postane jedan od stubova privrednog razvoja Kikinde i Srbije, što je i bio pre katastrofalne privatizacije, i odlaska u stečaj:

- Važno je da se prva godina grejs perioda iskoristi na najbolji mogući način, da se između menadžmenta i radnika stvori “dobra hemija”. Podrška države i lokalne samouprave, koju je fabrika imala i do sada, biće dragocena i u narednom periodu- ukazuje Ilić.

Plan reorganizacije predviđa da na neodređeno vreme bude zaposleno 260 radnika:

-Oko 20. juna pokrenuće se druga linija za proizvodnju pločica. Tada će u fabrici biti maksimalnih 630 radnika. Izlaskom iz stečaja važi zakon o radu, tako da zaposlene očekuje pun iznos putnih troškova i topli obrok- predočava Ilić.

Rezultati poslovanja u stečaju pokazali su da fabrika može da ostvari dobit od million do milion i po evra:

-Posle isteka jednogodišnjeg grejs perioda, pored redovnog izmirivanja svih troškova, u obavezi smo da bankama isplaćujemo oko 750.000 evra kvartalno. Ukoliko ne budemo mogli da servisiramo ceo dug moguće je da se, nakon grejs perioda, obavi dodatna konverzija duga-navodi Ilić.

Fabrika unazađena neodgovornim upravljanjem

Katastrofalna privatizacija donela je „Tozi Markoviću“ dugove od čak 50 miliona evra i odlazak u radni stečaj, koji je uveden 11. aprila 2014 godine. O fabrici se u medijima najviše pisalo kad je tokom maja prošle godine uhapšen Dejan Babić, većinski vlasnik fabrike, zbog sumnje da je sa saradnicima ojadio “Tozu Marković”. Na završnom ročištu u zrenjaninskom Privrednom sudu nedavno su se najveći poverioci pozitivno izjasnili što je dovelo do usvajanja plana reorganizacije i izlaska iz stečaja.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja