Gorivo u Srbiji neće pojeftiniti
Foto: Rojters

Pala cena nafte

Gorivo u Srbiji neće pojeftiniti

Društvo -
Domaći naftaši kažu da će cene goriva kod njih u narednom periodu mirovati

BEOGRAD - U Srbiji nema pojeftinjenja goriva iako pada cena nafte na svetskom tržištu, što je jedan od najznačajnijih faktora za određivanje cena naftnih derivata.

Domaći naftaši, koji kažu da će cene goriva kod njih u narednom periodu mirovati, objašnjavaju da slabljenje dinara u odnosu na evro i jačanje dolara sprečava da dođe do pojeftinjenje goriva u Srbiji.

Oni međutim ističu da ako se kurs dinara stabilizuje, a cena sirove nafte na svetskom tržištu nastavi da pada, može se očekivati da gorivo, za početak u nabavci, narednih dana pojeftini.

Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi potonula 1,22 dolara, na 92,76 dolara za barel, što je najniža cena od novembra.

Na berzi u Londonu nafta marke "brent" za julske terminsku isporuke bila je u padu 1,14 dolara, i iznosi 110,31 dolar za barel.

Na pumpama NIS-a je juče došlo do poskupljenja benzina i dizela za jedan dinar i do promena cena pojedinih derivata u veleprodaji.

NIS je u veleprodaji snizio cena D2 za 0,75 dinara po litru, a evropremijum BMB 95 poskupeo je za jedan dinar.

Naftaši podsećaju da je cena goriva u poslednjih mesec dana nekoliko puta padala, poslednji put zbog smanjenja akciza na naftne derivate za 1,5 dinar po litru.

Predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić očekuje da će se posle formiranja nove vlade Srbije, akcize ne samo vratiti na staro, nego i još više povećati, zbog potreba punjenja budžeta, što će se odraziti na povećanje cena goriva. tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track