(FOTO) SPRSKI SPECIJALCI PROTIV TERORIZMA: Ovako se naši vojnici brane od hemijskog napada
Foto: Min Odbrane

Vežba u Kruševcu

(FOTO) SPRSKI SPECIJALCI PROTIV TERORIZMA: Ovako se naši vojnici brane od hemijskog napada

Društvo -

BEOGRAD - Na vojnom kompleksu "Ravnjak" kod Kruševca, danas je održana vežba na kojoj je prikazano sadejstvo vojske, civilnih, vladinih i međunarodnih organizacija na uklanjanju posledica od akcidentnih situacija.

"Terorizma, na našu sreću, u Srbiji nema, ali vi ste potvrdili da ste spremni da odgovorite ukoliko do toga dođe. Učesnici vežbe iz Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta su pokazali da zajedno i timskim radom mogu da se izbore sa terorizmom", istakao je ministar odbrane Đorđević.

On je dodao da je ova vežba jedna u nizu u okviru komandno-taktičke vežbe "Morava 2016", čije celokupne aktivnosti su realizovane na visokom nivou, a narednih godina će se ovakvi vidovi pripreme, obuke i provere nastaviti.

Vežbu po temi "Pomoć civilnim organima vlasti na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta" realizovali su na poligonu "Ravnjak" pripadnici Centra ABHO za obuku Komande za obuku, 246. bataljona ABHO Kopnene vojske, nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, Specijalne antiterorističke jedinice, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Opšte bolnice iz Kruševca i Crvenog krsta.

Na vežbi je učestvovalo više od 250 ljudi i oko 60 vatrogasnih, specijalnih i motornih vozila, a na njoj su se mogle videti aktivnosti u situacijama velikog akcidenta na vojnom kompleksu "Ravnjak", terorističkih dejstava na hemijska industrijska postrojenja i teroristikog napada u naseljenom mestu aktiviranjem "prljave bombe" sa toksičnim i radioaktivnim materijalom.

Starešine i vojnici Centra za obuku ABHO i 246. bataljona ABHO su na delu pokazali da su u potpunosti spremni za reagovanje u izvršavanju zadataka treće misije, pogotovo u delu izviđanja i dekontaminacije zone havarije i terorističkih napada i sadejstva sa timovima iz MUP-a, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track