SLIKU SVOJU LJUBIM: Vladika Jovan svoj lik stavio na zlatnike, ali i na kese!
Foto: Fonet

Nije neobično da vladike naruče, ali...

SLIKU SVOJU LJUBIM: Vladika Jovan svoj lik stavio na zlatnike, ali i na kese!

Društvo -

BEOGRAD - Vladika šumadijski Jovan nadmašio je ostale episkope i uradio ono što niko nije: iskovao je svoj lik na zlatniku, ali tu nije kraj - pa je njegov lik i na kesi.

Isus Hristos, Sveti Sava, Sveti Nikola, Beli anđeo... i vladika šumadijski Jovan. Ovako bi najjednostavnije i bez komentara mogao da se opiše čin episkopa šumadijskog. Kroz istoriju je bilo vladara koji su kovali svoj lik na zlatnicima, ali bi oni češće bili na poleđini, a primera radi Hristos na licu.

KAČAVENDINA ŠKOLA: Vladika Jovan ima džakuzi u podrumu!

Međutim, kod vladike šumadijskog je obrnuto - on je lice, a manastir Studenica poleđina. Iako se ova svetinja ne nalazi u Eparhiji šumadijskoj, kojom upravlja Jovan, završila je na zlatniku sa vladikom jer je on osamdesetih godina prošlog veka bio iguman studenički. Tako je vladika ovaj svoj životni period pretočio u zlato.

Na kesi je, međutim, samo episkop - iz profila sa svojeručnim potpisom. Nije neobično da vladike naruče štampanje kesa, ali to je do sada isključivo bilo sa imenom eparhije i koriste se oko velikih crkvenih praznika za pakovanje darova. Vladika šumadijski je sebe stavio na kesu, kvalitetnu, papirnu i to crvene boje.

Inače, crvena boja u Crkvi označava nevino prolivenu Isusovu krv na Golgoti.

Vladiki Jovanu ovo nisu prva "uzdizanja" sebe. Prema saznanjima lista, on je pre nekoliko godina napravio i kalendar sa svojim likom. Dvanaest meseci, a u svakom vladika Jovan, nasmešen u drugoj odeždi, boje prilagođene godišnjem dobu.

(Blic/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja