PRVI SRPSKI MUČENIK: 1.000 godina od stradanja Svetog Jovana Vladimira
Foto: Sveta Srbija

Obeležavanje značajnog jubileja

PRVI SRPSKI MUČENIK: 1.000 godina od stradanja Svetog Jovana Vladimira

Društvo -

Nizom lepih sabornih događaja 3. i 4. juna ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru započeto obeležavanje ovog velikog hrišćanskog jubileja čiji će centralni događaj biti 25. septembra ove godine

Veličanstvenom dvodnevnom manifestacijom otpočelo je obeležavanje hiljadu godina Svetog Jovana Vladimira.

Ove godine se navršava tačno 1.000 godina od mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira, znamenitog dioklijskog kneza, prvog slovenskog i srpskog mučenika.

Tim povodom, nizom lepih sabornih događaja 3. i 4. juna ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru započelo je obeležavanje ovog velikog hrišćanskog jubileja čiji će centralni događaj biti 25. septembra ove godine i na kome će pored patrijarha Irineja i episkopa Srpske pravoslavne crkve, biti pozvani i poglavari, odnosno visoke delegacije, svih pomesnih pravoslavnih crkava.

- Pravoslavno sportsko društvo (PSD) ”Sveta Srbija” dala je svoj doprinos tako što se uključila svim svojim programskim i organizacijskim kapacitetima u obeležavanju ovog velikog jubileja. Program manifestacije je za dva dana trajanja okupio skoro 10.000 ljudi od čega preko 2.000 dece koji su prisustvovali fudbalskom susretu FK ”Mornar” i ekipe glumaca filma i serije ”Montevideo”, zatim predstavi ”Hiljadu godina - Sveti Jovan Vladimir i Kosara”, kreativnim i sportskim radionicima koje su organizovane u barskom Sabornom hramu i njegovoj porti, zatim veličanstvenoj litiji kroz Bar povodom gradske slave Svetog Jovana Vladimira i koncertu Slobodana Trkulje i Balkanopilisa - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR i projekt direktor PSD "Sveta Srbija". Sve je počelo molitveno Svetom arhijerejskom liturgijom na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene (3. juna) na temeljima ranohrišćanske svetinje u Ratcu nadomak Bara, kojom je načalstvovao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

U popodnevnim satima obeležavanje hiljadugodišnjice mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira, srednjevjekovnog vladara Duklje i Srbije, u Baru je uveličano i fudbalskim susretom između domaćeg fudbalskog kluba ”Mornar” i ekipe filma ”Montevideo”.

Ovaj sportski spektakl koji je imao humanitarni karakter (na tribinama su bile postavljene kutije za dobrovoljne priloge za dovršetak Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru), privukao je više od 3.000 gledalaca, među kojima su najbrojniji bili najmlađi.

Početni udarac na meču izveo je mitropolit Amfilohije. Delegat meča je, simbolično, bio Božidar Vujačić, član jugoslovenske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama koju je kao selektor vodio legendarni Aleksandar Tirnanić Tirke koga u filmu Montevideo glumi Miloš Biković.

Kapiten selekcije filma Montevideo na ovom susretu je bio Pregrag Vasić koji se proslavio ulogom dečaka Stanoja, a pored njega igrali su i Nenad Heraković, Uroš Jovčić i pojačanje iz Crne Gore, glumac Božo Zuber. Utakmica je završena nerešenim rezultatom 6:6.Posle završetka utakmice, program manifestacije nastavljen je ispred baranskog Sabornog hrama. Najpre su nastupili etno grupa „Darovi Svetog Jovana Vladimira“, Dečji hor pri Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i Muški hor „Sveti Jovan Vladimir“ iz Beograda.

U nastavku je odigrana predstava: ”Hiljadu godina – Sveti Jovna Vladimir i Kosara”, koja je rađena prema scenariju prezvitere Ksenije Milosavljević, koja takođe potpisuje režiju i kostimografiju. Iako u predstavi učestvuje samo jedan profesionalni glumac, Pavle Ilić, ona je izvanredno primljena kod barske publike koja je ispunila portu hrama.

Četvrtog juna, na sam dan kada SPC obeležava praznik Svetog Jovana Vladimira, u barskom Sabornom hramu služena je sveta arhijerejska liturgija. Pored mitropolita Amfilohija, služili su i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i bihaćko-petrovački Atanasije sa sveštenstvom.

Na Svetoj službi odgovarali su članovi Beogradskog muškog crkvenog hora „Sveti Jovan Vladimir“ po upravom protođakona Vlade Rumenića. Liturgiji su prisustvovali mnogobrojni vernici iz Crne Gore, Srbije, BiH, Albanije, Grčke i Rusije. U toku Liturgije obavljeno je saborno krštenje dece i odraslih, a u Svetu tajnu braka uvedeni su mladenci Ivan Kukuličić i Dijana Stanović.Posle liturgije u porti kao i u samom hramu organizovane se kreativne i sportske radionice za decu. U mnoštvu ponuđenog sadržaja, najmlađi su mogli da se oprobaju u ikonopisu, freskopisu, pletenju brojanica, pravljenju kreacija od plastelina, kao i u sportskim i atletskim veštinama fudbala, košarke, hodanja na štulama. Posle avršetka radionica za svu decu je organizovan obilazak barske obale i kupanje.

Sve je nastavljeno u 19 časova svečanom litijom od crkve kroz centralne ulice Bara. Litiju su predvodili mitropolit Amfilohije i episkop bihaćko-petrovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom, a u litijskom ophodu učestvovalo je više od četiri hiljade vernika.

Na ostacima ranohrišanskog hrama koji se nalaze u centru grada, nakon čitanja Jevanđelja vernima se obratio mitropolit Amfilohije, rečima da je Sveti Jovan Vladimir upamćen po tome što je svoj kratki zemni život i svoju kratku vladavinu utemeljio na onome što je večno i neprolazno.On je Baranima najavio osvećenje Sabornog hrama posvećenog Svetom Jovanu Vladimiru za 25. septembar, a u osvećenju će, kako je rekao, kao i prilikom osvećenja hrama u Podgorici, učestvovati sva vaseljena preko prvojeraraha svih pomesnih pravoslavnih crkva na čelu sa Vaseljenskim, Jerusalimskim, Ruskim i Srpskim Patrijarhom.Litija je nakon ophoda centralnim ulicama Bara završena ispred samog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Dani Svetog Jovana Vladimira, završeni su koncertom Slobodana Trkulje koji je sa svojim sastavom “Balkanopolis” publici priredio dvoiposatno čarobno putovanje kroz arhaične zvuke tradicionalne muzike balkanskih prostora uobličene u moderne džez, fusion i rok ritmove, a prožete grlenim i vizantijskim pevanjem.

Kao predizvođači Trkulje i “Balkanopolisa” nastupili su Danica Nikić u pratnji Stefana Garića na tarabukama, i folklor KUD “Sveti Jovan Vladimir”.Dvodnevna manifestacija ”Dani Svetog Jovana Vladimira” održana je sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, a pod pokroviteljstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Poklone i edukativne programske sadržaje za najmlađe, obezbedilo je zvanično glasilo SPC za decu Svetosavsko zvonce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track