U niškom zatvoru

KURIR TV ZATVORSKA PREMIJERA: Osuđenici glumili kao da su prošli Kustinu školu!

Društvo -

Radnja se odvija „negde gore“, između ovog i onog sveta, u kafani u kojoj se čeka odluka Svetog Trojstva da li će preminuli u raj ili pakao

Pozorište iza rešetaka? Moguće! To su dokazali zatvorenici KPZ Niš, koji su pred više od 400 kažnjenika ove ustanove odigrali predstavu „Partija bivših“, po tekstu našeg kolege Aleksandra Bećića, novinara i brend menadžera naše kuće.Radnja predstave „Partija bivših“ odvija se „negde gore“, između ovog i onog sveta, u kafani u kojoj se čeka odluka Svetog Trojstva da li će preminuli otići u raj ili pakao. Da bi prekratili vreme, preminuli igraju partiju pokera, tokom koje ih služi ni manje ni više nego - Sveti Petar.Iako očekujete da - na primer - lekar ode u raj, a lopov u pakao, ispostavlja se da Svetom Trojstvu ništa ne može da promakne, pa zato donosi naizgled neočekivane odluke o tome ko zaslužuje uživanje u carstvu nebeskom.Partija bivših je urnebesna tragikomedija, koju je autor nazvao komadom o zagrobnoj svakodnevici.Ova predstava koju su uz pomoć svojih profesora postavili sami zatvorenici odigrana je pred glumcem Dimitrijem Ilićem, zamenikom direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je bio oduševljen njihovom energijom.- Ja večeras stojim među svojim kolegama - rekao je Ilić, koji je simbolično stao između zatvorenika i poklonio se publici KPZ.- Mnogi misle da je KPZ - kazneno-popravni zavod. To je kreativna pozorišna zajednica - rekao je Miljan Krstić iz Službe za tretman, koji je sa svojom koleginicom Tijanom Maljenović režirao predstavu u kojoj su igrali kažnjenici zatvora u Nišu.

Aleksandar BećićOSTAVILI SU ME BEZ DAHASvoje oduševljenje nije krio ni autor komada Aleksandar Bećić.- Ovako nešto zaista nisam očekivao. Mislio sam da će uspeti da nauče tekst i da će biti prilično kruti pred publikom. Ali ispostavilo se da su se pronašli u predstavi. To je još jedan dokaz da svi mi, kad se pomenu ljudi u zatvoru, ipak imamo predrasude. Ovi momci i njihovi profesori su me zaista ostavili bez daha. Zahvalan sam im što su toliko truda uložili u rad na predstavi - rekao je Bećić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track