Milojević i Dolovac na konferenciji pravosudnih saveta u Rimu
Foto: Beta, Miloš MIškov, Milan Obradović

Razmena iskustava o primeni EU standarda u pravosuđu

Milojević i Dolovac na konferenciji pravosudnih saveta u Rimu

Društvo -

BEOGRAD/RIM - Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević i Republički javni tužilac i predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac učestvuju na Međunarodnoj konferenciji Balkanske i Evro-mediteranske mreže pravosudnih saveta koja se danas i sutra održava u Rimu.

Na konferenciji, čiji je domaćin Visoki pravosudni savet Italije, predstavnici zemalja balkanskog i mediteranskog regiona saglasni su da je nezavisnost pravosuđa ključni faktor za njegovu efikasnost, kao i da mediji svojim profesionalnim izveštavanjem i dobrom saradnjom sa pravosudnim organima mogu doprineti očuvanju i jačanju nezavisnosti pravosuđa.

Takođe je zaključeno da organizovanje takvih konferencija, koje omogućavaju razmenu informacija i iskustava o primeni EU standarda u oblasti pravosuđa, predstavlja značajnu podršku evropskom putu država kandidata u procesu pristupanja EU.

To je od posebne važnosti za Srbiju, s obzirom da je nedavno usvojila Akcioni plan za Poglavlje 23 i očekuje skoro otvaranje tog poglavlja u pregovaračkom procesu.U tom poglavlju značajnu ogu imaju upravo pravosudni saveti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track