SPC: Svepravoslavni Sabor ne treba da donosi odluke!
Foto: Fonet

Crkveni sabor na Kritu

SPC: Svepravoslavni Sabor ne treba da donosi odluke!

Društvo -

U SPC su naglasili da Carigradska patrijaršija nije uvrstila u dnevni red njihove predloge

Atmosfera uoči Svepravoslavnog sabora, koji je zakazan za 16. jun na Kritu, sve više podseća na raskol nego na istorijsko ujedinjenje. Nekoliko crkava, među kojima i Srpska pravoslavna crkva, zatražile su odlaganje Sabora.

Na Krit neće ići Antiohijska, Bugarska i Gruzijska crkva, a kakav će stav zauzeti Rusi, biće poznato posle vanredne sednice Sinoda Ruske pravoslavne crkve koja je počela juče.Srpska pravoslavna crkva je predložila da se održavanje Svepravoslavnog sabora odloži, ali da sastanak na Kritu ipak treba da se održi i iskoristi za savetovanje bez donošenja bilo kakvih odluka.U SPC su posebno naglasili da Carigradska patrijaršija nije uvrstila u dnevni red nijedan od njihovih predloga.Treba se molitiI dok iz SPC nema informacija da li je Carigradska patrijaršija odgovorila na primedbe i sugestije naše crkve, episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita ocenjuje za Kurir da su ovo dani priprema za Sabor i da sve što je iskazano služi upravo tim pripremama:

- Nisam član pripremne komisije za Sabor, niti govorim u ime Crkve, već govorim kao čovek koji ima svoje mišljenje i koji se moli za vrhunske rezultate Svepravoslavnog sabora. Nijedan cilj se ne može postići iz jednog poteza. Treba se moliti, ne obeshrabrivati.

Ovaj sabor je izraz višedecenijskog stremljenja pravoslavnih crkava, a njegove domete možemo ocenjivati tek kad se održi. Ja sam spreman za polazak na Krit i predstavljaću Eparhiju bihaćko-petrovačku - zaključuje za Kurir Atanasije Rakita.Bez odgovoraNa pitanja Kurira Carigradskoj patrijaršiji o tome da li su razmotrene primedbe Srpske pravoslavne crkve, kao i da li će Sabor biti odložen, do zaključenja ovog teksta nije stigao odgovor. Podsećamo, iz Carigradske patrijaršije je poslednjih dana više puta ponovljeno da priprema Sabora teče „po planu“. N. L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track