Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ: SPC  ide na svepravoslavni Sabor na Krit!
Foto: Nemanja Pančić

Posle zasedanja Svetog arhijerejskog sinoda

PATRIJARH IRINEJ: SPC ide na svepravoslavni Sabor na Krit!

Društvo

BEOGRAD - SPC se priprema za učešće na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, od 17. do 26. juna na Kritu, poručio je patrijarh srpski Irinej uz napomenu da Crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih koje su otkazale svoje učešće ili će u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje.

U saopštenju patrijarha Irineja se navodi da je Sveti arhijerejski sinod u proširenom sastavu na svom zasedanju održanom danas u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, s obzirom na, kako je naveo, situaciju nastalu posle održavanja redovnog Svetog arhijerejskog Sabora u maju, odlučio da doprinese da i ovaj Sveti i Veliki Sabor ispuni kriterijume i meru istinskih Sabora iz istorije Pravoslavne crkve i opravda svoj naziv.

"Sa druge strane, naša Crkva zahteva da problemi i pitanja ne samo Srpske Pravoslavne Crkve nego i onih najsvetijih Crkava koje su otkazale svoje učešće na Saboru, moraju biti razmatrani na ovom Saboru", navodi se u saopštenju.

U tom cilju, Sveti i Veliki Sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika, smatra srpska Crkva, a patrijarh u saopštenju poručuje da tek sa punim konsenzusom Sabor se može smatrati Svetim i Velikim.

"Konačno, naša Crkva insistira na tome da sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove", dodaje se.

Ukoliko Crkve koje su već prisutne na Saboru, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, istraju u stavu da odsutne Crkve bez stvarnog razloga bojkotuju rad Sabora i ukoliko već prisutne Crkve odbiju da uzmu u razmatranje sva postavljena pitanja, probleme i nesuglasice, predstavnici SPC na Saboru biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje i da se na taj način pridruže crkvama koje su već odsutne, navodi se u saopštenju.

Ovakav stav, kaže patrijarh srpski, predstavlja dosledno sprovođenje odluka Svetog arhijerejskog Sabora SPC održanog u maju mesecu ove godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...