VELIKI SKANDAL NA MALOJ MATURI: Dali deci nerešiv zadatak
Foto: Dragana Udovičić

Bruka

VELIKI SKANDAL NA MALOJ MATURI: Dali deci nerešiv zadatak

Društvo -

Roditelji se žalili da đacima nije priznato rešenje zadatka iz fizike koje se kao tačan odgovor nalazilo u zbirci. Ali Kurir otkriva da zapravo nijedno od ponuđenih rešenja nije bilo tačno

Roditelji osmaka žalili su se jer deci koja su masovno zaokružila dva odgovora u četvrtom zadatku u kombinovanom testu na maloj maturi neće biti priznato rešenje i izgubiće bod pošto je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja napravio kardinalnu grešku u zbirci za pripremu završnog ispita.Ali Kurir otkriva da zapravo nijedan od ponuđenih odgovora nije tačan! Zapravo, mali maturanti su na testu dobili zadatak iz fizike o paralelnoj vezi otpornika koji je nerešiv! Tako da su pogrešili i oni učenici koji su kao tačan odgovor zaokužili broj 4 i dobili bod (koji je pri upisu u školu velik kao kuća).- Problem je što je taj zadatak, odnosno crteži koji moraju da se reše, nedefinisan i iz njih se ne može izvući rešenje. Te slike se prosto tako ne crtaju, to je loš zadatak. Na crtežima se ne zna gde je ulaz, a da bi se zadatak rešio, mora da se naznači gde je mesto priključenja - kaže Lazar Saranovac, prodekan za nastavu ETF u Beogradu:- Mesto ulaza je važno zato što od njega zavisi rešenje. U zavisnosti od mesta ulaza veza otpornika može biti paralelna, a može doći i do kratkog spoja, pa je veza onda redna. Svakako nije trebalo da đaci uče rešenja napamet. Greške se dešavaju i nije to sporno, ali trebalo je da nastavnici skrenu pažnju da zbirka nije napisana po pravilima. Nemoguće da niko za sve ovo vreme nije uvideo grešku.

Ipak, izgleda da niko za šest meseci, koliko je zbirka bila u prodaji, zaista nije video grešku. Ajde što je nije video u zbirci, nego je niko nije primetio ni u zvaničnom testu! Božidar Nikolić, koordinator za fiziku Zavoda, priznaje da su njegove kolege „verovatno u pravu“, ali kaže da je njihov cilj bio da se pomenuti zadatak maksimalno uprosti za učenike osmog razreda.- Istina je da treba da postoji ostatak kola da bi se tu nešto zaključilo, ali ovde se gađao simbol, odnosno da li su provodnici poređani paralelno ili redno. Pokušali smo maksimalno da olakšamo zadatak, pa ostatak kola nije bio toliko značajan. Promakla mi je greška, ali tvrdim da zadatak može da se reši i ovako. Znam da nekima bod znači mnogo i veoma mi je žao što se sve to desilo - kaže Nikolić, koji je sve učenike posavetovao da se obrate komisiji za žalbu.

U Ministarstvu prosvete kažu da je za sve zadužen Zavod i da se ministar prosvete Srđan Verbić neće mešati. Mnogo roditelja se žali na ocenjivanje, jer od tog jednog boda može zavisiti da li će dete da upiše željenu školu.

Dragana StojanovićKO JE ZAOKRIŽIO ODGOVOR POD 4 DOBIJA BODOVEPoništavanje bodova neće biti sigurno, ovo je konačno. Zadatak je potpuno čist, kola su irelevantna za osmake. Prosek uspeha na maturskom ispitu na nivou cele Srbije je manji nego prošle godine, što znači da će i za upis u škole biti potrebno manje bodova. Roditelji ne treba da brinu - rekla je Dragana Stanojević, rukovodilac za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track