ZAVRŠEN SVEPRAVOSLAVNI SABOR NA KRITU, SPC: Dijalog neophodan, koračajmo ka jedinstvu
Foto: Fonet

Svečanu liturgiju služio patrijarh Vaseljenski

ZAVRŠEN SVEPRAVOSLAVNI SABOR NA KRITU, SPC: Dijalog neophodan, koračajmo ka jedinstvu

Društvo -

Svečanom liturgijom, kao što je i počeo, završen je Svepravoslavni sabor na Kritu, na kojem je usaglašen zajednički dokument o odnosu Pravoslavne crkve prema drugim hrišćanskim crkvama i drugim nehrišćanskim religijskim zajednicama, a vernom narodu je upućena poruka da je jedinstvo crkve najveća vrednost svih hrišćana.

U saopštenju SPC, koje je potpisao mitropolit Porfirije, stoji da se na pomenutom dokumentu radilo najviše, iz razloga što je, kako kaže, naravno, svima jasno da je reč Gospodnja i molitva da svi jedno budu zapovest, ali da jedinstvo nije romantičarska i sentimentalna realnost i stvar, i da o njemu treba obavezno trezveno, saborski promišljati.

"Zato, duboko osećajući da je dijalog ne samo potreban, smatramo da ga treba unapređivati i pokušavati u duhu Jevanđelja, a u skladu sa kanonima i predanjem Crkve, koračati ka tom jedinstvu", navodi se u saopštenju.

U isto vreme, dodaje se, treba odrediti načine i granice, svaki konkretan korak kako to realizovati, jer jedinstvo treba da bude i u istini i u ljubavi.

Dokument je potpisan u nedelju, poslednjeg dana Sabora koji je zatvorio Vaseljenski patrijarh u prisustvu predstavnika gostiju, koji su bili i na početku i na završetku Sabora, iz redova Rimokatoličke Crkve i protestantskih Crkava.

Sa Sabora su, dodaje se, upućene dve poruke. Reč je, kako se navodi, o jednom cirkularnom pismu upućenom svim pomesnim Crkvama na uvid i na recepciju, zato što sve saborske odluke koje su donošene kroz vekove, nikada nisu same po sebi bivale konačne, pa je bilo je neophodno da se provere prihvatanjem vernog naroda i punoće Crkve.

To, ističe se, opširnije cirkularno pismo sadrži, pored jednog bogoslovskog uvoda o tome šta je Crkva, i najvažnije zaključke i teze po svakoj temi kojom se Sabor bavio.

Pored toga, Sabor je uputio kraću poruku vernom narodu u kojoj se naglašava da je jedinstvo Crkve najveća vrednost za nas hrišćane, a da to jedinstvo Crkve zapravo jeste Sabor, realizuje se kroz sabornost, a temelji se na ovaploćenom Sinu Božjem, Bogočoveku Hristu.

Takođe je naglašeno da kao hrišćani ne možemo biti samozaljubljeni i čuvati istinu jevanđelja samo za sebe kao svoje vlasništvo, nego je moramo svedočiti pred svetom, moramo pružati ruku nade, ruku spasenja, ruku ljubavi i onima koji su blizu i onima koji su daleko.

Sabor je završen svečanom liturgijom koju je služio patrijarh Vaseljenski uz sasluživanje poglavara svih Crkava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track