NAVLAKUŠA ZA LETOVANJE: Skriveni troškovi su skuplji od aranžmana
Foto: Shutterstock

Koliko stvarno košta letovanje

NAVLAKUŠA ZA LETOVANJE: Skriveni troškovi su skuplji od aranžmana

Društvo -

Dodatni novac za internet, ležaljke, klimu, parking, takse i druge neophodne usluge dupliraju cenu odmora. Paradajz turizam i dalje najisplativiji

Dodatni troškovi, poput onih za sobu s balkonom, parking, korišćenje sefa, interneta ili suncobrana, takse i transferi mogu građane ukupno da koštaju više nego turistički aranžman.Ako ne obratite pažnju na sve stavke ugovora koji ste potpisali s turističkom agencijom ili se ne informišete o troškovima koji vas čekaju u hotelu, naizgled jeftin aranžman od 200 evra na kraju vas može koštati više od 400 evra.Sve se plaćaKako ističe Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, vanpansionski troškovi su najniži u Bugarskoj, dok je Grčka skuplja i cenovno slična Crnoj Gori.

- Jedan od dodatnih troškova može biti plaćanje ulaska na plažu, suncobrana i ležaljki. Grčka ima prednost jer je tamo to besplatno, odnosno potrebno je samo da naručite piće i imate ležaljku na ceo dan. Građani nekad ne znaju da se plaća korišćenje hotelskog peškira na bazenu ili plaži - objašnjava Seničić.

On upozorava građane da dobro pročitaju program putovanja i ugovor o putovanju kako bi izbegli dodatne troškove i neprijatnosti. Takođe, napominje da nijedna usmena informacija ne proizvodi nikakvu obavezu, već da sve mora biti u pisanom obliku.

Uštede na hrani

Da bi uštedeli, prema njegovim rečima, građani Srbije najčešće uplaćuju apartmanski smeštaj gde mogu da koriste kuhinju i pripremaju hranu koju su poneli na put sa sobom. Poslednje dve nedelje nikome nije oduzeta hrana na grčkoj granici niti je bilo ikakvih problema.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, naglašava da agencije treba da iskažu punu cenu aranžmana bez dodatnih troškova na koje građani nekad ne obraćaju pažnju.- To je vid marketinga kojem pribegavaju agencije. Tako, kad se saberu svi troškovi, oni ispadnu veći od naizgled jeftinog aranžmana - objašnjava Papović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track