POMOĆ MINISTARSTVA STANKOVIĆIMA: Zaposlili Slađinog muža kao domara!
Foto: Dragan Kadić

DOBRO SU SE SETILI

POMOĆ MINISTARSTVA STANKOVIĆIMA: Zaposlili Slađinog muža kao domara!

Društvo -

Aleksandar Stanković, suprug poginule službenice ambasade u Libiji, koji je dugo bio nezaposlen, sa ćerkama putuje u Moskvu, gde će biti ispomoć srpskim diplomatama

Aleksandar Stanković, suprug pokojne Slađane Stanković, koja je tragično nastradala u Libiji, danas putuje u Moskvu, gde mu je Ministarstvo spoljnih poslova obezbedilo posao domara i vozača pri Ambasadi Srbije. Aleksandar u Rusiju vodi i svoje dve ćerke.- Aleksandar je dobio rešenje da tamo radi kao ispomoć, da bude domar i vozač. Bio je nezaposlen i jedini prihod koji je ta porodica imala bila su samo Slađanina primanja. Njegova plata će biti oko 2.000 dolara. To je maksimum koji smo mogli da izvučemo, s obzirom na to da je Moskva veoma skupa za život i da će s njim biti dvoje dece. Stanovaće u stanu koji se nalazi u okviru naše ambasade u Moskvi. Ćerke će ići u rusku školu, a njihovo školovanje finansijski će pomoći Ministarstvo spoljnih poslova. Primaće određenu svotu novca u dinarima kao nadoknadu jer im je majka poginula. Uz to, njih dve će mesečno, sve dok se redovno školuju, primati i novac na ime Slađanine penzije - kaže naš sagovornik iz MSP.I Aleksandar Stanković je juče za Kurir potvrdio da putuje u Rusiju.Prilagođavanje- Tačno je, putujemo nas troje. Pripremili smo se koliko smo mogli. Deca će tamo nastaviti školovanje. Neće im biti teško da se prilagode jer su i ovde pohađale rusku školu. Ja ću u ambasadi biti vozač i domar. Evo, upravo se pakujemo. Nadam se da ćemo se svi dobro uklopiti u novu sredinu - kratko je prokomentarisao Slađanin suprug.Podsetimo, Slađana je zajedno s Jovicom Stepićem oteta u libijskom gradu Sabrati u novembru 2015, pošto su krenuli da sa ambasadorom Oliverom Potežicom izvuku njegovu porodicu na sigurno. Stepićeva je najbolje poznavala puteve od Tripolija do granice s Tunisom.Interna istragaSlađana i Jovica poginuli su u februaru, u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog grada Sabrate. Nakon toga Beograd je od vlasti u Tripoliju zatražio zvaničan izveštaj o njihovoj pogibiji. Međutim, ni posle skoro pet meseci od te tragedije Libijci ni slovo nisu dostavili Ministarstvu spoljnih poslova. Istovremeno, i MSP je oformio posebnu komisiju koja je istraživala ceo slučaj, od kidnapovanja do ubistva dvoje radnika naše ambasade u Tripoliju, ali i da li ima eventualne odgovornost ambasadora Potežice. Do danas nadležno ministarstvo uporno odbija da javnosti saopšti rezultate interne istrage.

Nema dobrovoljacaNIKO NEĆE U LIBIJUOliver Potežica najkasnije do kraja leta biće vraćen u Srbiju. Međutim, još se ne zna ko će ga zameniti.- Problem je što se niko nije dobrovoljno javio da ode tamo, a mi ne možemo nikoga na silu da nateramo, posebno posle ove velike tragedije koja je potresla celu Srbiju. Videćemo. Neko rešenje moramo da nađemo. U svakom slučaju, Potežica će biti vraćen iz Tripolija do kraja leta - kaže sagovornik iz MSP.U međuvremenu, u Tripoli je, na mesto Slađane Stanković, poslat službenik Ministarstva spoljnih poslova Zoran Ocokoljić, koji je jedini dobrovoljno pristao da ode Libiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track