Najnovije vesti

POMOĆ MINISTARSTVA STANKOVIĆIMA: Zaposlili Slađinog muža kao domara!
Foto: Dragan Kadić

DOBRO SU SE SETILI

POMOĆ MINISTARSTVA STANKOVIĆIMA: Zaposlili Slađinog muža kao domara!

Društvo

Aleksandar Stanković, suprug poginule službenice ambasade u Libiji, koji je dugo bio nezaposlen, sa ćerkama putuje u Moskvu, gde će biti ispomoć srpskim diplomatama

Aleksandar Stanković, suprug pokojne Slađane Stanković, koja je tragično nastradala u Libiji, danas putuje u Moskvu, gde mu je Ministarstvo spoljnih poslova obezbedilo posao domara i vozača pri Ambasadi Srbije. Aleksandar u Rusiju vodi i svoje dve ćerke.- Aleksandar je dobio rešenje da tamo radi kao ispomoć, da bude domar i vozač. Bio je nezaposlen i jedini prihod koji je ta porodica imala bila su samo Slađanina primanja. Njegova plata će biti oko 2.000 dolara. To je maksimum koji smo mogli da izvučemo, s obzirom na to da je Moskva veoma skupa za život i da će s njim biti dvoje dece. Stanovaće u stanu koji se nalazi u okviru naše ambasade u Moskvi. Ćerke će ići u rusku školu, a njihovo školovanje finansijski će pomoći Ministarstvo spoljnih poslova. Primaće određenu svotu novca u dinarima kao nadoknadu jer im je majka poginula. Uz to, njih dve će mesečno, sve dok se redovno školuju, primati i novac na ime Slađanine penzije - kaže naš sagovornik iz MSP.I Aleksandar Stanković je juče za Kurir potvrdio da putuje u Rusiju.Prilagođavanje- Tačno je, putujemo nas troje. Pripremili smo se koliko smo mogli. Deca će tamo nastaviti školovanje. Neće im biti teško da se prilagode jer su i ovde pohađale rusku školu. Ja ću u ambasadi biti vozač i domar. Evo, upravo se pakujemo. Nadam se da ćemo se svi dobro uklopiti u novu sredinu - kratko je prokomentarisao Slađanin suprug.Podsetimo, Slađana je zajedno s Jovicom Stepićem oteta u libijskom gradu Sabrati u novembru 2015, pošto su krenuli da sa ambasadorom Oliverom Potežicom izvuku njegovu porodicu na sigurno. Stepićeva je najbolje poznavala puteve od Tripolija do granice s Tunisom.Interna istragaSlađana i Jovica poginuli su u februaru, u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog grada Sabrate. Nakon toga Beograd je od vlasti u Tripoliju zatražio zvaničan izveštaj o njihovoj pogibiji. Međutim, ni posle skoro pet meseci od te tragedije Libijci ni slovo nisu dostavili Ministarstvu spoljnih poslova. Istovremeno, i MSP je oformio posebnu komisiju koja je istraživala ceo slučaj, od kidnapovanja do ubistva dvoje radnika naše ambasade u Tripoliju, ali i da li ima eventualne odgovornost ambasadora Potežice. Do danas nadležno ministarstvo uporno odbija da javnosti saopšti rezultate interne istrage.

Nema dobrovoljacaNIKO NEĆE U LIBIJUOliver Potežica najkasnije do kraja leta biće vraćen u Srbiju. Međutim, još se ne zna ko će ga zameniti.- Problem je što se niko nije dobrovoljno javio da ode tamo, a mi ne možemo nikoga na silu da nateramo, posebno posle ove velike tragedije koja je potresla celu Srbiju. Videćemo. Neko rešenje moramo da nađemo. U svakom slučaju, Potežica će biti vraćen iz Tripolija do kraja leta - kaže sagovornik iz MSP.U međuvremenu, u Tripoli je, na mesto Slađane Stanković, poslat službenik Ministarstva spoljnih poslova Zoran Ocokoljić, koji je jedini dobrovoljno pristao da ode Libiju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...