PREVENCIJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE: Zabranjen promet stoke u Paraćinu
Foto: Zorana Jevtić

Šumadija za sada bezbedna

PREVENCIJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE: Zabranjen promet stoke u Paraćinu

Društvo -

Na stočnoj pijaci u Paraćinu zabranjen je promet stoke, što je jedna od preventivnih mera koje preduzima veterinarska služba protiv bolesti nodularni dermatitis, takozvane kvrgave kože kod goveda.

"Zabrana prometa stoke na ovoj pijaci je do daljnjeg", stoji na zvaničnom sajtu Skupštine opštine Paraćin.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini Zoran Rašić rekao je da u ovom delu Srbije nema sumnje na bolest nodularni dermatistis (kvrgava koža) kod goveda i kako je rekao, sva je prilika da je neće ni biti u centralnoj Srbiji.

"Mi smo imali pripremni sastanak sa veterinarskim stanicama još u aprilu kada se bolest pojavila u okrženju da ljude upoznamo sa kliničkom slikom i merama koje se preduzimaju, pošto bolesti ovde nije bilo, da nas o onome što liči na tu bolest obaveste i da preduzimamo mere", rekao je Rašić.

"Međutim, nema za sada sumnje i iskreno se nadam, pošto mi nismo pogranična zona i što kod nas nema baš mnogo ilegalnog prometa životinja, koji je jedan od glavnih razloga za pojavu ove bolesti, bolesti neće ni biti", rekao je Rašić.

Drugo, i zbog toga što se prilično redovno u našim lokalnim samoupravama provodi dezinskecija što je veoma važna stvar u sperčavanju bolesti, jer bolest penose komarci, krpelji.

U Šumadiji i Pomoravlju se dezinsekcija radi i sa zemlje iz vazduha, istakao je Rašić.

"Sva je prilika da možemo da prođemo bez pojave ove bolesti u Šumadiji i Pomoravlju i centralnoj Srbiji", rekao je Rašić.

On je podsetio da na području 13 opština Šumadije i Pomoravlju, uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu, ima oko 100.000 goveda, 250.000 svinja, 300.000 ovaca i oko četiri miliona živine svih kategorija.

Po rešenju Ministarstva poljoprivrede formirani su regionalni i loklani operativni timovi za praćenje, prevenciju i kontrolu ove bolesti u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track