SELAKOVIĆ: Poglavlja ne menjaju zakon o jurisdikciji
Foto: Zorana Jevtić

Deblokada evrointegracija Srbije

SELAKOVIĆ: Poglavlja ne menjaju zakon o jurisdikciji

Društvo -

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da usvojeni Akcioni plan za Poglavlje 23 ne podrazumeva promenu dela zakonodavstva koje se odnosi na univerzalneu nadležnost za krivični progon i procesuiranje ratnih zločina.

"Znate kako kaže jedna lepa izreka - svako je kovač svoje sreće. Prema tome, Srbija je svoju sreću iskovala. Akcioni plan za poglavlje 23 su prihvatile sve članice EU još pre nekoliko nedelja, pre nekoliko meseci i mi sa tim nemamo apsolutno nikakav problem", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje šta će biti sa tim zahtevom Hrvatske za deblokadu poglavlja i nastavak evropskog puta Srbije.

Selaković je objasnio da srpsko krivično zakonodavstvo poseduje univerzalnu nadležnost za krivični progon i procesuiranje ratnih zločina, te da nije jedino u Evropi koje ga ima.

"Neke države u našem okruženju, među njima i Hrvatska imaju čak i opštiju odredbu. Ja sam već jednom juče rekao, akcioni plan koji je usvojen, koji ćemo sprovoditi ne podrazumeva promenu tog dela zakonodavstva, što znači da smo bili uspešniji kovači svoje sreće u ovom trenutku", rekao je Selaković.

Ministar je kazao da Srbiju, kada je reč o poglavlju 23 čeka veliki posao, a na pitanje da komentariše ratne odštete koje se od Srbije traže, Selaković je odgovorio: Ne znam ni o kom ratu pričate, ovde se vodilo dosta ratova i kada bismo krenuli da ispostavljamo jedni drugima računa za ratne odštetu ne znam dokle bismo došlo.

Podsetio je da se bliži 5. avgust, koji će Srbija i Hrvatska obeležiti na drugačiji način.

"To je dan koji će se preko Dunava u Hrvatskoj slaviti kao nacionalni praznik, u Srbiji će to biti najtužniji dan. To su stvari oko kojih nećemo menjati svoja gledišta. oni neka svoje slave, mi ćemo svoje da obeležavamo, da se sećamo sa tugom, a takvi zahtevi takve spekulacije nisu mi jasne", istakao je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track