SOCIJALNA ZAŠTITA NIKADA NE SPAVA: Nasilje u porodici mogu da prijave i komšije
Foto: Profimedia/Ilustracija

Ne ćutite!

SOCIJALNA ZAŠTITA NIKADA NE SPAVA: Nasilje u porodici mogu da prijave i komšije

Društvo -

Načelnik Odeljenja za porodičnu zaštitu Ministarstva za rad, zapošljavanje Dagan Vulević kaže da nasilje u porodici, osim žrtve, mogu da prijave i rodbina, prijatelji, komšije.

On dodaje da je 2015. godina ministarstvo imalo 1.200 predstavki na rad centara za socijalni rad.

"U centrima radi 2.100 stručnjaka, sa 700.000 korisnika, kada se to uporedi i kada analiziramo predstavke vidimo da su to neispunjena očekivanja stranaka najčešća zamerka", naglasio je Vulević.

On je dodao da je utvrđeno da su centri učinili propuste u 200 slučajeva, ali da se analiziranjem utvrdilo da propust nije uticao na ishod događaja.

Vulević dodaje da nasilje u porodici može prijaviti žrtva, ali i okolina, prijatelji, rođaci, a prijave se podnose centrima za socijalni rad, policiji, tužilaštvu.

On kaže da i ukoliko nema prijave a zaposleni u centru za socijalni rad primete iskakanje iz normalnog porodičnog, bračnog odnosa, dužni su da reaguju.

"Socijalna zaštita nikada ne spava", zaključio je Vulević.

I koordinatorka Sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja u Srbiji, Vesna Stanojević pozvala je danas sve koji trpe bilo koji vid nasilja da ga prijave, ukazavši da to može da se učini i anonimno.

"Nasilje treba da se prijavi, nasilje može da se prijavi i anonimno, ne mora da ga prijavi žrtva, već može i neko iz njenog okruženja", kazala je Stanojević.

Ona je dodala da je jedan od telefona za prijavu nasilja 0800-011-011.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track