Najnovije vesti

MINIRANJE U DOLCU: Kamenčine umalo pobile goste u kafani
Foto: Dragan Ilić

Opasan kamenolom

MINIRANJE U DOLCU: Kamenčine umalo pobile goste u kafani

Društvo

Tokom miniranja kamenje iz majdana preletelo 300 metara preko veoma prometnog puta i kroz krov „Srpske kafane“ sručilo se na stolove. Srećom, niko nije nastradao

Odjeknula je snažna detonacija da se zemlja zatresla. Zazvečali su prozori na kafani. A onda se kroz krov na sto pred goste sručilo kamenje i crep.Ova nesvakidašnja scena, u kojoj samo pukom srećom nije bilo povređenih, odigrala se u restoranu „Srpska kafana“ u naselju Dolac, na desnoj strani puta Niš-Sofija, u opštini Bela Palanka. Kamenje je preletelo čak 300 metara iz kamenoloma u trenutku kad je tamo izvršeno miniranje.Poginuće neko- Bili smo izbezumljeni. Ko da nas je neko bombardovao. Gosti su poskakali i pobegli iz kafane. Istrčao sam i ja. Našao sam profesora iz neke firme iz Bora koja je vršila miniranje. On je pogledao šta se desilo i ljutito odjurio kolima u kamenolom. Gazda je potom pozvao policiju, koja je sačinila zapisnik - priča konobar Miloš Igić.Žikica Pavličević, vlasnik kafane, upozorava na veliku opasnost od miniranja.- Nema zaštitnih mreža. Ovo je strašno. Ne samo da su mi rasterali goste, već strepimo da sledeći put neko ne pogine. Kiša kamenja koja je zasula kafanu i okolinu mogla je da padne na vrlo frekventan put. Kakav bi to masakr bio, vozači bi gubili kontrolu. Opština Bela Palanka ćuti, inspekcije se proglašavaju nenadležnim i pitanje je ko će da se javi kada neko nastrada. Danas moja kafana, sutra neko dete ili vozač na putu, koji je krcat sada u turističkoj sezoni - nabraja Pavličević.Stanovnici kažu da im kamenolom i asfaltna baza preduzeća za puteve Niš, koje posluje u sastavu bugarske firme „Trejs“, godinama zadaju glavobolje.

Dotrajale mašine

- Shvatamo da kamenolom treba da radi i zapošljava ljude iz ovog kraja, ali treba da radi po propisima.Poseban problem je prašina. Deca moraju da upotrebljavaju pumpice za disanje. Pre dvadesetak godina organizovali smo protest. Tada su postavili filtere, amortizovali buku i bilo je podnošljivo, ali je sada to dotrajalo, pa je još gore - priča Ljubiša Ranđelović.Upravnik kamenoloma Nenad Ilić kaže da do sada nije bilo problema.- Radim ovde 14 godina i nije bilo incidenata. Neverovatno mi je da kamen odleti 300 metara i padne na krov kafane, ali ne tvrdim da nije moguće. Ako je tačno, mi smo spremni da nadoknadimo štetu vlasniku radi dalje saradnje koja se do sada nije odvijala baš uspešno. Preuzimamo sve bezbednosne mere i provere zagađenosti, buke i seizmičkih potresa.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...