OPREZ: Devojke, skidajte kupaći na plaži
Foto: Thinkstock

Budite pažljivi da ne biste sebi upropastili leto

OPREZ: Devojke, skidajte kupaći na plaži

Društvo -

Lekari upozoravaju da su kupališta potencijalni izvori genitalnih, stomačnih, očnih, kožnih i ušnih infekcija, a Kurir vam preporučuje kako da se zaštitite

Spas od paklenih vrućina mnogi su potražili na bazenima, jezerima, rekama i moru, međutim, lekari upozoravaju na oprez jer su kupališta potencijalni izvori raznih genitalnih, stomačnih, očnih, kožnih i ušnih infekcija!- Najčešće infekcije nakon boravka na kupalištima jesu infekcije kože i upala uha. Međutim, može doći i do infekcije oka, konjunktivitisa, gljivičnih infekcija kože, ali i prehlade - kaže za Kurir dr Aleksandar Bezar, pomoćnik direktora DZ Vračar.On ističe da je zbog hlora, koji ubija bakterije, bezbednije kupati se na bazenima. Dr Bezar, međutim, napominje da čak i pojačana koncentracija hlora može biti opasna, odnosno može izazvati alergiju kod osetljivijih ljudi.Infektolog docent dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napominje da su nakon brčkanja u bazenima, a naročito u rekama i jezerima, prilično česte i crevne infekcije:- Ono što je karakteristično za kupališta jeste da nakon dosta provedenog vremena u vodi dolazi do prehlade.Ginekolog Mima Fazlagić savetuje damama da redovno menjaju kupaći kostim i da ne sede u mokrom bikiniju ili na vlažnom peškiru.- Polne bolesti se ne mogu preneti preko bazenske hlorisane vode, jedino što preti jesu gljivice, ali ne kao bolest zbog bazena, već zbog vlažne sredine. Ako se pH vrednost vagine promeni, može doći do tegoba u vidu žarenja, peckanja, svraba i pojačanog sekreta - kaže Fazlagićeva i savetuje devojke da izbegavaju ulazak u vodu s tamponom:- Ukoliko se dame ipak odluče za to, posle svakog ulaska u vodu obavezna je promena tampona. Za vreme ciklusa imunitet i odbrana sluznice vagine se menjaju, a krv je idealna podloga za razvoj mikroorganizama.

Gradski zavod za javno zdravljeBAZENI I KUPALIŠTA U BEOGRADU BEZBEDNIGradski zavod za javno zdravlje Beograd obavlja redovne kontrole kvaliteta vode za kupanje u bazenima „Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. april“, kao i u bazenima sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu, ali i Savskog jezera na Adi Ciganliji i na kupalištu Lido.- Rezultati sprovedenih analiza ukazuju na to da je kvalitet vode zadovoljavajuć - rečeno je za Kurir u GZJZ.

INFEKCIJE I ALERGIJE KOJE PRETE TOKOM LETNJIH DANA I SAVETI KAKO SE ZAŠTITITIKONJUNKTIVITIS I DRUGE INFEKCIJE OKASimptomiPrepoznaje se po crvenilu i otoku kapaka, bockanju, peckanju i svrabu u očima, kao i po žućkastom sekretu koji prekriva trepavice.PrevencijaNe ronite sa otvorenim očima bez maske, umijte se svaki put kad izađete iz bazena, ne koristite tuđ peškir. Ukoliko ste vrlo osetljivi, nosite naočare za kupanje.ATLETSKO STOPALOSimptomiPrepoznaje se po svrabu, crvenilu, ispucaloj koži između nožnih prstiju, beličastim ljuspicama i sitnim plikovima na koži. Inficirani nokti su zadebljani, imaju smeđe ili bele fleke i neprijatan miris.PrevencijaTuširajte se pre i nakon izlaska iz bazena. Koristite kadice za dezinfekciju stopala. Po pločicama oko bazena i kupališta hodajte u papučama.DIJAREJASimptomiU vodi u kupalištima mogu se naći i brojni virusi i bakterije kao što su salmonela, šigela ili ešerihija koli, koje izazivaju dijareju, grčeve, jake bolove u stomaku i veoma visoku temperaturu.PrevencijaDa ne biste morali svakog časa da trčite u toalet ili da se zavlačite u šipražje ne gutajte vodu iz bazena ili jezera. Nemojte se kupati tamo gde vam voda ne deluje čisto.INFEKCIJE KOŽESimptomiGljivične infekcije kože najčešće zahvataju pazuh i prepone, a prepoznaju se po crvenilu, svrabu i ispucaloj koži.PrevencijaPo izlasku iz bazena ili jezera istuširajte se i dobro obrišite peškirom. Ovo učinite svakog puta nakon boravka u vodi. Po povratku kući obavezno se ponovite istuširajte koristeći kupke. Sve vre,me na plaži vodite računa da košu što manje izlažete suncu.VAGINALNE INFEKCIJESimptomiInfekcija se najčešće ispoljava peckanjem i svrabom u predelu genitalija, kao i gustim, beličastim sekretom neprijatnog mirisa.PrevencijaNe sedite na ivici bazena i ne koristite tuđe peškire. Uvek sedite na čistim i suvim peškirima. Ne sedite u mokrom kupaćem kostimu jer vlaga i toplota podstiču razmnožavanje bakterija. Tuširajte se.ALERGIJA NA SUNCESimptomiJak svrab, osip, crvenilo, mehuraste promene i prištevi javljaju se na delovima tela koja su ređe izložena suncu i to neretko veoma brzo nakon izlaganja suncu.PrevencijaLekar će prepisati odgovarajući antihistaminik. Konzumirajte crnu čokoladu, paradajz-paste, brokoli, zelene salate, soju, zeleni čaj i sok od crvene narandže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track