VUČIĆ O BUDŽETU: Stanje u državnoj kasi nikad bolje
Foto: Zorana Jevtić

Suficit 22 milijarde dinara,

VUČIĆ O BUDŽETU: Stanje u državnoj kasi nikad bolje

Društvo -

BEOGRAD- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u budžetu od početka godine do kraja jula ostvaren su suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 miliona evra, što je, istakao je, do sada najbolji fiskalni rezultat.

"Stanje u državnoj kasi je dobro i teško da je ikad bilo bolje", rekao je on.Vučić je, na konferenciji za štampu, naglasio da je u prvobitnom dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom planiran deficit od 73 milijarde dinara za taj period, što znači da je rezultat premašio očekivanja za plus 95 milijardi.

"Bolji nam je rezultat za 800 miliona evra. Za toliko su nam veći prihodi i manji rashodi od onoga što je dogovoreno sa MMF-om i što je usvojila Skupština Srbije", pohvalio se premijer i dodao da je mahom reč o boljim budžetskim prihodima.

Prihodi su, precizirao je, veći za 22,8 milijardi dinara, dok su rashodi niži za 3,8 odsto od planiranih.Kada je reč o poreskim prihodima, oni su, kako je rekao iznosili 54,7 milijardi dinara.

Neporeski prihodi su iznosili 18,7 milijardi, a veći su pre svega zbog akcize i carine, ne zbog uplata preduzeća, koja će se, kako je rekao tek intenzivirati u avgustu i od Telekoma Srbija, EPS-a, EMS-a...

"I u avgustu ćemo, zato, da povećamo suficit", rekao je Vučić navodeći da očekuje suficit u ovom mesecu od najmanje 25 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra. Prema njegovim rečima, do sada je, u prvih šest meseci ove godine i rast BDP-a je ostvaren na nivou od 2,7 odsto, "Videćemo kako ćemo završiti poslednji kvartal", rekao je on dodajući da će sigurno biti bolje od onoga što je vlada, zajedno sa MMF planirala, i što je usvojeno u Parlamentu, a rast BDP-a bi mogao da bude i veći od tri odsto.

Vučić je rekao da očekuje rast i u elektro energetskom sektoru, jer u poslednjem kvartalu očekuje remont termoelektrana TENT A i TENT B."Blok A je završen, a B će biti završen 2. novembra.

U poslednja dva meseca očekujem zanačajan rast proizvodnje elektro energetskog sektora, a tu smo imali pad zbog remonta", rekao je on.

Govoreći o stanju javnog duga, Vučić je naveo da je do marta planirano da njegovo učešće u BDP-u dostigne 79 odsto, ali nije bilo tako i zbog rasta BDP-a i zbog suficita.

"Zbog suficita ne treba da se zadužujemo, samo radimo rolover", rekao je premijer.

On je rekao da je javni dug Srbije na kraju jula iznosio 24,36 milijardi evra, a to znači 72,4 odsto BDP-a i dodao da je nešto veći zbog većeg broja projektnih zajmova za putnu infrastrukturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track