SCENARIO KAO IZ VARIOLE VERE: Čovek zaražen malarijom pobegao iz bolnice, luta Beogradom!
Foto: Marina Lopičić

SCENARIO KAO IZ VARIOLE VERE: Čovek zaražen malarijom pobegao iz bolnice, luta Beogradom!

Društvo -

Migrant zaražen malarijom koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti svojevoljno je napustio lečenje, potvrđeno je u Kliničkom centru Srbije.

Malarija - infektivna bolest koju prenose komarci stigla je u Srbiju a doneli su je migranti, koji su se najverovatnije zarazili u svojim zemljama ili na putu ka našoj, saznaje Telegraf od izvora iz vrha zdravstvenih vlasti. Oboleli su smešteni u karantinu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, međutim, jedan od njih je odatle pobegao i sada šeta Beogradom! Kako saznajemo, malarijom su zaražena trojica migranata a bolest je kod njih otkrivena još pre dve nedelje. Međutim, iako je reč o bolesti čijem smo se iskorenjivanju radovali pre 50 godina, o ovome se ćuti.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Izvor Telegrafa precizira da su svi zaraženi migranti odmah smešteni na Kliniku za infektivne i tropkse bolesti u Beogradu, u kojoj se odmah pristupilo njihovom lečenju. Posle par dana boravka u karantinu, jedan od njih je pobegao.

- Malarija je dijagnostikovana kod trojice migranata od kojih su dvojica iz parka kod Železničke stanice, a jedan je u Centru za prihvat azilanata u Krnjači. Sva trojica su odmah prebačena u karantin, ali je jedan pobegao posle par dana jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru. On se, koliko mi raspolažemo informacijama, i dalje nalazi u Beogradu - navodi izvor iz vrha zdravstva.On dodaje da je prava sreća da se ova bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, jer bi se u tom slučaju proširila munjevitom brzinom.- Ipak, situacija nije nimalo bezazlena s obzirom na to da se naši komarci lako mogu zaraziti ujedom obolelog pacijenta i samim tim povratiti ovu bolest koju smo iskorenili pre više od 50 godina. Pritom, strahuje se da ima još obolelih migranata - kaže sagovornik.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovu drеvnu bоlеst pоrекlоm iz Аfriке, prеnоsi žеnка коmаrcа iz rоdа anofeles (Anopheles). Srbija ima ovu vrstu komaraca ali on decenijama nema parazita u sebi a može ga dobiti ukoliko se zarazi na inficiranom pacijentu.

Simptomi bolesti se kod zaražene osobe javljaju za sedam do 14 dana ili čak i osam do 10 meseci nakon unošenja parazita. U prvih nekoliko dana simptomi su isti kao i kod drugih bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti – povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje… Međutim, mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.Pravilnom terapijom simptomi bolesti se uklanjaju nakon 48 sati a parazit se iz krvotoka može ukloniti nakon tri do četiri dana.

Malarija je u evropskim zemljama iskorenjena pоslе Drugig svеtsкоg rаtа. U nаšој zеmlji je poslednji domaći slučaj zаbеlеžеn 1964. gоdinе u Кrаljеvu. Dаnаs sе nа pоdručјu nаšе zеmljе rеgistruјu isкljučivо slučајеvi impоrtоvаnе (uvеzеnе) mаlаriје.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track