Šijaković: SPC stub indetiteta u dijaspori
Foto: Tanjug

Šijaković: SPC stub indetiteta u dijaspori

Društvo -
Za srpsku dijasporu karakteristična je raznolikost i specifičnost, kao i izazov očuvanja indetiteta, rekao državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Bogoljub Šijaković

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva ima značajnu ulogu u očuvanju indetiteta srpske dijaspore, a država treba više da se uključi kroz svoje institucije, istaknuto je na skupu u Ministarstvu vera i dijaspore.

"Budući da su nacionalni i verski indetitet kod Srba u tako čvrstom zagrljaju i da se međusobno utemeljuju i prožimaju onda je jasno da je SPC jedan eminentni izraz i stub našeg indetiteta u dijaspori", rekao je državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Bogoljub Šijaković.

On je napomenuo da se doba u kome živimo često određuje kao doba krize indetiteta.

"Živimo u vremenu kada se indetitet ubrzano transformiše, kada se indetitet čak konstruiše i simulira", rekao je Šijaković i dodao da je indetitet važna tema.

Šijaković je istakao i da je za srpsku dijasporu karakteristična raznolikost i specifičnost, kao i da je pred njom oduvek bio izazov očuvanja indetiteta.

Predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja Srbija i direktorka Zadužbine "Studenica" Slavka Drašković rekla je da je srpska dijaspora zabrinuta zbog "neuspeha države da integriše i raznim institucionalnim kanalima učvrsti svoje veze sa dijasporom".

Ona je navela da je srpska crkva u rasejanju oduvek bila zajedno sa narodom i faktor koji ga je držao, čuvao i spajao i pozvala novu vladu da sačuva Ministarstvo vera i dijaspore i učini ga još efikasnijim. Takođe je navela da je srpska dijaspora jedna od najdarežljivijih dijaspora na svetu, ali da je skoro poslednja u investiranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track