OVAKO SE ŽIVI I MRE U SRBIJI: Najduže se živi na jugu, najkraće u Vojvodini
Foto: Reuters

Žene u Srbiji nadžive muškarca u proseku od 4 do 6 godina

OVAKO SE ŽIVI I MRE U SRBIJI: Najduže se živi na jugu, najkraće u Vojvodini

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji najduže se živi u pirotskom, zaječarskom i braničevskom regionu - preko 76 godina, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci iz prošle godine pokazuju da duže od prosečnog životnog veka u Srbiji žive stanovnici Babušnice (78,7 godina), Knjaževca (78,2), Žabara i Žagubice (78,4, odnosno 78,7). Na ubedljivom prvom mestu po prosečnoj starosti umrlih je Gadžin Han (79,1 godina).

Ipak, u Institutu za demografiju tvrde da te brojke ne znače da je život na istoku i jugu Srbije med i mleko."U tom delu zemlje već decenijama živi najstarije stanovništvo i to iz dva razloga. Najniže stope rađanja decenijama su upravo tamo, a i najveće su stope migracije, što je dovelo do toga da u tim krajevima ima najviše starih. Što je veći udeo starih, veća je prosečna starost umrlih", objašnjava za "Blic" Vladimir Nikitović sa tog instituta.

Drugi po tumorima u Evropi

Demografi se pak slažu da se najkraće već decenijama živi u Vojvodini. To je, kako kažu, region koji je još od pedesetih godina prošlog veka specifičan po višim stopama smrtnosti.

"Vojvodina nema izvorišta vode, a i to što prolazi zagađuje se pored poljoprivrednih dobara. Takođe, u ovom regionu je intenzivna poljoprivredna proizvodnja pa, nažalost, neretko dolazi do teških povreda i smrti na radu. Putevi su pravi, česte su saobraćajne nesreće, a Vojvođani imaju i specifičan način ishrane, jedu više mesa, manje voća, manje se i kreću, što je dovelo do toga da budu treći u Evropi po broju obolevanja i drugi po tumorima", naglašava demograf dr Ivan Marinković iz Društva demografa Srbije i dodaje da ravnica budi depresiju i utiče na veći broj samoubistava.

Tako je u Novom Sadu prosečna starost umrlih 74 godine, s tim što Novosađani u proseku žive 73,4 a Novosađanke 78,6 godina.

U Beogradu životni vek među najdužima

Za dugovečnost od ključnog je značaja, kako kaže, zdravstvena zaštita, i zbog toga su u povoljnijem položaju stanovnici prestonice. "U Beogradu je očekivana životni vek među najdužima zato što su tamo najdostupnije zdravstvene ustanove. S druge strane, u zabačenim krajevima, gde u krugu od 50 kilometara nema ambulanti i bolnica, situacija je sasvim drugačija", objašnjava Marinković.

Žene u Srbiji nadžive muškarca u proseku od četiri do šest godina.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track