Više od 6.000 mališana u hraniteljskim porodicama širom Srbije
Foto: AP/Ilustracija

Odluku o oduzimanju dece donosi nadležni sud

Više od 6.000 mališana u hraniteljskim porodicama širom Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Od 7.000 mališana koji su u sistemu socijalne zaštite, više od 6.000 dece nalazi se u hraniteljskim porodicama, dok se oko 800 njih nalazi u raznim institucijama za brigu o deci bez roditeljskog staranja, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Neki od njih su tu iz zdravstvenih razloga, jer roditelji zbog oblika njihovog invaliditeta nisu u mogućnosti da se brinu o njima, postoje i oni koji su jednostavno bez roditeljskog staranja i iz nekog razloga oduzeti roditeljima, kao i deca koja nemaju svoje roditelje", rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara.

Navodeći da odluku o oduzimanju dece donosi nadležni sud, na predlog Centra za socijalni rad, Vulin je rekao da je prošle godine oduzeto 50 dece, a da su glavni razlozi zanemarivanje i zlostavljanje.

"Nijedno dete nije izdvojeno iz porodice zbog siromaštva, takvim porodicama pomažemo da im obezbedimo bar minimum egzistencije. Ali kada je dete zapostavljeno, kada primetimo da se ne razvija kako treba, ako je bilo nasilja, ako je bilo zlostavljano, prisiljeno da radi ono što nije u skladu sa njegovim uzrastom i interesima, tek tada država oduzima decu", rekao je Vulin.

On je ukazao da se mali broj dece nalazi u insticijama, već se ona na prvom mestu smeštaju u hraniteljske porodice, ističući da je Srbija zemlja u Evropi sa najvećim brojem dece smeštene u hraniteljskim porodicama."Smatramo da je i porodica koja nije sasvim dobra ipak bolja nego i najbolja institucija. Sledeći korak, ako ne osnažimo porodicu, je upućivanje u hraniteljstvo, jer se tu razvijaju određene socijalne veštine i tek ako ni to ne uspe idu u isntitucije", rekao je Vulin.

On je dodao da je Srbija možda jedina u Evropi u kojoj skoro da u institucijama nema dece uzrasta do tri godine."Imamo nekoliko primera, ali to su deca u teškom zdravstvenom stanju za koje nema drugog načina da brinemo o njima", rekao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track