Agencije nude lažne stanove

Budući podstanari, oprez!

Agencije nude lažne stanove

Društvo -
Pojedini agenti traže do 5.000 dinara za pronalazak jeftine nekretnine, posle čega klijentima javljaju da je iznajmljena

BEOGRAD - Pamet u glavu!Iza oglasa za iznajmljivanje stanova na najboljim lokacijama u gradu po nerealno niskim cenama krije se prevara!

Naime, u poslednje vreme internet su preplavili lažni oglasi agencija koje budućim podstanarima pronalazak jeftinog stana naplaćuju od 3.000 do 4.000 dinara. Međutim, klijentima ubrzo jave da je stan iznajmljen i da im mogu pronaći drugi, ali po mnogo višoj ceni.

Jedan od nasamarenih građana je i Nikola Jovanović iz Beograda, koji je na internetu pronašao oglas za jednosoban stan u centru grada za 150 evra.

- Kada sam pozvao agenciju, rekli su mi da stan mogu da pogledam odmah, samo što prvo treba da dođem kod njih i platim članarinu od 5.000 dinara. U stanu sam zatekao stariji bračni par, a ništa nije ukazivalo da će se oni ubrzo iseliti. Pošto sam bio zainteresovan, a iz agencije mi se niko javio (iako su mi rekli da ćemo sutradan sklopiti ugovor o iznajmljivanju), otišao sam do njih, da bi mi oni rekli da su stan već izdali i ponudili mi neke znatno skuplje stanove. Kasnije sam saznao da su vlasnik stana i agencija u dogovoru - priča prevareni Jovanović.

Iz Udruženja podstanara „Velegrad“ kažu da na njihovom sajtu postoji crna lista stanodavaca koje treba izbegavati, kao i spisak proverenih agencija, koje za petnaestak dana klijentu mogu da pronađu stan kakav mu odgovara.

- Prevarenih je sve više, zato apelujemo na građane da dobro paze s kim sarađuju. Regularne agencije uzimaju 40-50 odsto od prve stanarine, a ne teraju vas da plaćate lažne informacije unapred - poručuje Milena Miladinović iz „Velegrada“.

Saveti za buduće podstanare:

- U agenciju nikad ne ići bez pratnje svedoka

- Ukoliko ste već pronašli neki stan ili vam ga agencija ponudi na licu mesta, pozovite dok ste još u agenciji (u većini slučajeva brojevi su lažni)

- Ukoliko ste agenciji već platili uslugu, obavezno tražite fiskalni račun (ako se ispostavi da je agencija lažna, možete ih tužiti)

- Nikako ne ići u agencije kojima izdavanje nekretnina nije jedina delatnost

Kako varaju klijente:

  1. Agencija napravi dil s vlasnikom stana
  2. Agencija objavljuje lažni oglas za iznajmljivanje tog stana po jeftinoj ceni (oko 150 evra)
  3. Zainteresovani građani plaćaju uslugu agenciji koja navodno izdaje stan
  4. Građani pojedinačno obilaze stan čiji vlasnik učestvuje u prevari
  5. Građani žele da iznajme stan ali im u agenciji kažu da ima više zainteresovanih i da će im se uskoro javiti
  6. Posle uzaludnog čekanja građani odlaze u agenciju
  7. U agenciji ih obaveštavaju da je stan izdat nekom drugom kandidatu
  8. Agencija nudi kandidatu druge, mnogo skuplje stanove za iznajmljivanje (od 350 do 550 evra)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track