Strategija obrazovanja predata Ministarstvu

Strategija obrazovanja predata Ministarstvu

Društvo -
Strategija predviđa da bi do 2020. godine trebalo da imamo 35 do 38,5 odsto visokoobrazovanog stanovništva starosti od 30 do 34 godine

BEOGRAD - Radna grupa za izradu strategije razvoja obrazovanja u Srbiji 2020+ prosledila je danas Ministarstvu prosvete konačnu verziju tog teksta, koji prvi put celovito reguliše obrazovanje i vaspitanje, od jaslica do celoživotnog učenja.

Na tekstu se praktično radi godinu dana, angažovano je više od 150 ljudi, a desetak recenzenata je iz inostranstva, rekao je koordinator radne grupe Vlastimir Matejić.

Strategija, kako kaže, ne predviđa nikakve nagle "rezove", već jednu razumnu transformaciju ove oblasti.

U najnovijoj verziji teksta više se ne pominje sufinansiranje privatnih fakulteta, a predloženo je da se razmotri opravdanost uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

Takođe, 2020. godine trebalo bi da imamo 35 do 38,5 odsto visokoobrazovanog stanovništva starosti od 30 do 34 godine.

U verziji koja je predata resornom ministarstvu, ostala je kategorija sufinansirajućih studenata, ali i to da će država iz budžeta studentima davati subvencionisane kredite.

Ostala je i odluka da se moraju javno objaviti troškovi studiranja po studentu, po fakultetu, po svakom studijskom programu, rekao je Matejić.

O dokumentu će nakon predaje resornom ministarstvu, morati da se izjasne i ostala relevantna ministarstva, a zatim predlog iz Ministarstva prosvete ide na vladu.

O tom tekstu održano je nekoliko rasprava u gradovima širom Srbije, i kako je rečeno na završnoj raspravi u Beogradu, pre nekoliko dana, strategija bi mogla da bude usvojena u junu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track