SANACIJA NA PRUZI BEOGRAD - BAR: Vozovi će ponovo ići za Crnu Goru do kraja nedelje
Foto: Aleksandar Jovanović

Pokidana užad kontaktne mreže

SANACIJA NA PRUZI BEOGRAD - BAR: Vozovi će ponovo ići za Crnu Goru do kraja nedelje

Društvo -

BEOGRAD - Radnici "Infrastrukture Železnice Srbije" osposobiće do kraja nedelje oštećeni tunel na barskoj pruzi koji se obrušio zbog vremenskih nepogoda i obilnih kiša, kada će biti uspostavljen železnički saobraćaj sa Crnom Gorom, saopštile su Železnice Srbije.

Tunel "Petrovac" na barskoj pruzi, kod Velike Župe, između stanica Prijepolje teretna i Lučice obrušio se u nedelju, 7. septembra, što je dovelo do potpunog prekida železničkog saobraćaja.Od danas se povezuje i postavlja pokidana kontaktna mreža, za šta je potrebno oko 12 časova, a zamenjeni su oštećeni pragovi i kolosek.

Projekat za ovu prvu intervenciju je urađen, a paralelno se radi na izradi projekta za celokupnu sanaciju tunela, koji će takođe uskoro biti gotov, i radiće se bez potpune obustave železničkog saobraćaja.U saopštenju se navodi da se do kraja nedelje očekuje završetak sanacije tunela i ponovno uspostavljanje, kako teretnog, tako i putničkog saobraćaja. Stručne ekipe su utvrdile da se radi o velikom otvoru na kaloti tunela, prečnika tri metra, da su užad kontaktne mreže pokidana, kao i da su usled odrona, nastala oštećenja pragova i koloseka.

Ulazak u tunel je bio nemoguć jer se zemlja neprekidno obrušavala tri dana, a odmah po smirivanju odrona, priteklo je u pomoć pet rudara iz rudnika Štavalj. S obzirom da je barska pruga jedna od glavnih žila kucavica za privredu kako Srbije, tako i Crne Gore, generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" a.d. Dušan Garibović i Milan Šegan, izvršni direktor za upravljanje železničkom infrastrukturom, odmah su došli na lice mesta.

Angažovane su državne i privatne firme iz Užica i Beograda i nabavljene specijalizovane mobilne mašine, pomoću kojih su radnici „Infrastrukture železnice Srbije", iz čvora Užice, danonoćno radili na raščišćavanju tunela i izbacivanju više od 100 kubika obrušenih betonskih obloga, gline i zemlje.

Kao prva pomoć, od kolega, železničara iz Crne Gore, nabavljeno je sedam remenata, čeličnih prstenova za oblaganje tunela, kojima je noćas učvršćen sam epicentar oštećenja, a u toku je izrada desetine neophodnih ankera i remenata, koji će biti postavljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track