Najnovije vesti

VUČIĆ U PETAK U JASENOVCU: Obeležava se 75 godina od genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima
Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Komemorativni skup

VUČIĆ U PETAK U JASENOVCU: Obeležava se 75 godina od genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima

Društvo

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, taj komemorativni skup će biti održan u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj.

Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije saopštio je ranije da će se, u Spomen području Donja Gradina, nakon istorijskog časa i recitala, skupu obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komemorativnom programu će prisustvovati predstavnici Vlada Srbije i Srpske, skupština Srbije i Srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, mnogobrojna udruženja i građani, saopštio je Odbor.

Donja Gradina bila je deo sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine. Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih.

Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine. Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju Odbora.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...