VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt
Foto: Zorana Jevtić

Komemorativni program

VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt

Društvo -

DONJA GRADINA- U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj večeras je počelo obeležavanje ;75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Posle istorijskog časa i recitala u izvodjenju glumaca iz Srbije i Republike Srpske, skupu će se obratiio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da pred institucijama Srbije i RS stoji zadatak da se utvrde tačna imena stradalih Srba na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jer ni posle više od 70 godina to nije utvrđeno.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške ideologije u savremenoj Hrvatskoj, koja se ogleda u reviziji činjenica koje je istorijska nauka već prihvatila", rekao je Vučić na obeležavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.On je naveo da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH, da ćemo mirno i ponosno istrepeti sve to, ali da nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju.

"Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta", podvukao je Vučić.On je rekao da Srbin više ne pristaje da bude kriv samo zato što je Srbin i što se krsti sa tri prsta, a Srbija nikad više neće biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dela sopstvenog naroda.Vučić je istakao da Srbi nikome ne prete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su hteli da nas nema."Takvu politiku smatramo delom svoje buducnosti, ali ćemo da budemo svoj na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod srpskom kapom", rekao je Vučić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je rekao da je izgubljeno mnogo života da bismo se plašili koljača i ubica, kako je rekao, koje neki svakodnevno promovišu kao nacionalne heroje."Ne plašimo se tih ubica, sve smo lekcije naučili, vaše pesme i zlokobne pretnje samo nas ujedinjuju, na vaš podsmeh odgovaramo osmehom, na vašu mržnju ljubavlju", rekao je Vučić.On je rekao da su Srbi u NDH bili krvi za to što postoje i što se nisu odrekli svoje pravoslavne vere i ognjišta, dodajući da su u Donjoj Gradini napravljene grobnice za one koji su tada smetali razvoju jedne nacističke države, a da Ante Pavelić za svoja zlodela nije odgovorao.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Vučić je rekao da ne želi da govori strašnim brojevima, između ostalog i o 30.000 stradale dece, već da hoće umesto toga da se zadrži na jednom broju - na 1,2 metara dubine na kojoj su pokopavani pobijeni."Zato što danas stojimo na toj meri 1.2 metra od užasa, samo na 1.2 metra pokopavali su ubijene Srbe, 1,2 metra od smrti, noža, kamena, malja, smeha ubica...", rekao je Vučić.Premijer Srbije je rekao da niko od "krvnika" nije pokušao da opere krv sa svojih ruku."Ili ih je prosto i danas baš briga, sasvim mirno spavaju i utrkuju se, kao što vidite, da dokažu da im je deda bio ustaša... Nama nije, naši dedovi su ovde, na 1,2 metra ispod zemlje, zaklani, streljani, udareni maljem, položeni su u temelj njihove 'božje države', ustaške države njihovih dedova", rekao je Vučić.

Zbog toga, kako je rekao, danas mi, unuci žrtava na samo 1,2 metra, na teritoriji ustaške "božje države" pevamo ponosno Bože pravde."Pa koje onda pobedio?", upitao je Vučić, dodajući da unuci onih koji su bili predodređeni da umru za nečije puste snove, pamtimo bez mržnje i bez osvete, te da je naš uspeh, rad i rast, naša pobeda njihova najveća kazna."Naši preci znaju da to nije bilo uzalud", rekao je Vučić, navodeći da je srpski narod preživeo i da nikada više neće dozvoli da ga neko spusti na tih 1,2 metara.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Poručio je da ćemo hodati podignute glave napred, a ne unazad, od sada pa zanavek, s ponosom koji obezbeđuju dede žrtve, a ne dede ustaše."Zato vas molim za trenutak tišine za sve one kojih više nema, tišine u kojoj će biti sve naše reči za sve njih, i za one pokopane na 1,2 metara, i na one koji su ih tu smestili. Neka je večna slava svim poginulima i ubijenima u Gradini i Jasenovca. Neka živi Republika Srpska. Živela Srbija", poručio je Vučić.

Dodik: U ime mira se moramo suočiti sa posledicama rata

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio večeras da svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata."Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi", poručio je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.On je rekao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba, kako je naveo, da dođu i pogledaju "skromne table poginulih"."

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava", poručio je Dodik.Kako kaže, ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom.Dodik ističe da Jermeni traže da ceo svet deklariše kao genocid njihovo stradanje od Turske i da ne vidi razlog zašto Srbi, Jevreji i Romi to ne bi tražili.On je naglasio da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Dodik je dodao da je važno i da se istaknu svi koji se se kao antifašisti pobunili protiv takve države ne samo sa naše strane već i u samoj Hrvatskoj."Hrvatska, verujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobede, ali nemojte da slavite naše tragedije", dodao je Dodik.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Komemorativnom programu prisustvuju predstavnici vlada, skupština i drugih državnih organ Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, udruženja i gradjani.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli su danas memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina, povodom 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo.

Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji "Predmet: cigana popis", kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.U spomen području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža "Srbosjek", kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora Jasenovac.Tu su i stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH-a.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ceremonija obeležavanja 75 godina od formiranja koncentracionog logora u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi biće održana kod spomenika "Topola užasa", drveta na kojem su ustaše tokom Drugog svetskog rata vešale logoraše.To drvo, koje se nalazi pored reke Save, iščupano je posle rata, da bi zatim od njega bio napravljen spomenik.

Na "Topoli užasa" vidljiva su i oštećenja od metaka, ali i od vatre koja je nastala tokom oružanih sukoba 1995. godine na tom području.Komemorativnom skupu prisustvuju i ministri u vladi Srbije Zlatibor Lončar, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Zoran Djorđević, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Branislav Nedimović i Ana Brnabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track