MATEMATIČKI GENIJE SE SELI U AMERIKU: Aleksa Konstantinov školovanje nastavlja u Bostonu
Foto: Saša Urošev

Dobio stipendiju

MATEMATIČKI GENIJE SE SELI U AMERIKU: Aleksa Konstantinov školovanje nastavlja u Bostonu

Društvo -

KIKINDA - Kao i uvek, brojke su na strani matematičkog genija Alekse Konstantinova (19) iz Kikinde. Osvajač više zlatnih medalja na najprestižnijim međunarodnim matematičkim takmičenjima, uspeo je da ostvari san i upiše čuveni MIT koledž u Bostonu.

Čak 20.000 mladih ljudi ove godine izrazilo je želju da se upiše, a primljeno je 1.200 devojaka i mladića, među kojima i 120 studenata iz inostranstva. Ne samo što je Aleksa jedini Srbin koji je upisao MIT koledž, nego je ostvario pravo i na stipendiju od 68.000 dolara:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

-Uspunio mi se san. Pri kraju završetka Matematičke gimnazije u Beogradu, odlučio sam da, košarkaški rečeno, prvi pik bude upravo MIT. Profesori su mi govorili da to neće biti nimalo jednostavno, jer se radi o vodećem američkom koledžu u oblasti primenjene matematike. Presudile su medalje koje sam osvojio u Kazahstanu, Rumuniji i matematičkim olimpijadama u Hongkongu i na Tajlandu- kaže Aleksa, čiju impresivnu biografiju upotpunjuju Svetosavska i Godišnje nagrade Kikinde.

Kikinđanin bistrog uma koji za matematiku kaže da je kao avantura, puna izazova i otkrića, priznaje da mu posebno imponuje što je dobio stipendiju:

-Nisam očekivao punu stipendiju. Naravno, to će mi olakšati studiranje i boravak u Bostonu. Teško da bih, u suprotnom, mogao da se otisnem u SAD i studiram na koledžu koji je iznedrio 64 Nobelovca- iskren je Aleksa.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Bez ustezanja, kaže da mu odlazak iz Srbije neće biti lak:

-U rodnom gradu ostavljam porodicu i prijatelje, a i za Beograd me vežu najlepše uspomene. U našoj prestonici sam proveo četiri najlepše godine u svom životu-zaključuje Aleksa.

Finansijska matematika i košarka

Koledž u Bostonu ima odličan smer za finansijsku matematiku. Ovih dana putujem u SAD. Prvih sedam dana strani studenti upoznavaće se sa američkim sistemom školovanja. Početkom septembra počinju predavanja, a studije traju četiri godine. Verujem da ću ugrabiti malo vremena i za drugu ljubav- košarku. Nekada sam trenirao, a sad je igram rekreativno. Valjda će biti prilike da gledam uživo NBA- priželjkuje-kaže Aleksa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja