VOJNI MUZEJ: Otvorena izložba pištolja i revolvera
Foto: Filip Plavčić

138 godina od osnivanja i proslave Dana Vojnog muzeja

VOJNI MUZEJ: Otvorena izložba pištolja i revolvera

Društvo -

BEOGRAD - Povodom obeležavanja 138 godina od osnivanja i proslave Dana Vojnog muzeja, danas je u galeriji Vojnog muzeja svečano otvorena izložba "Perkusioni pištolji i revolveri", čijem otvaranju je prisustvovao i ministar odbrane Zoran Đorđević.

Načelnik Uprave za tradiciju, standarde i veterane pukovnik Slađan Ristić čestitao je praznik pripadnicima Vojnog muzeja i otvorio izložbu uz poruku da ona može da zaintersuje domaću i javnost u inostranstvu, a zasigurno predstavlja priliku da se na jednom mestu vide razna oružja koja se čuvaju u tom muzeju.On je poželeo da Vojni muzej nastavi s istim žarom da prezentuje kulturnu baštinu Srbije.

Na izložbi koju je priredio kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović, prvi put je javnosti izloženo 35 najznačajnijih pištolja i revolvera perkusionog sistema paljenja, kao jedne od stepenica razvoja ručnog vatrenog oružja.Autor je objasnio da je perkusiono oružje bilo popularno u prvoj polovini 19. veka, ali je prevaziđeno usavršavanjem oružja."Sada imamo sjedinjeni metak, a u perkusionim pištoljima, svaka komponenta metka punjena je posebno", objasnio je Obradović.

Kao posebno interesantan eksponat Obradović je istakao jedini sačuvani model konjičkog pištolja M1856, koji je po zahtevu srpske vlade izrađen u Belgiji 1856, ali usled međunarodnih problema ti pištolji nikad nisu uvedeni u domaće naoružanje.Autor je lično pokazao taj model ministru Đorđeviću, provodeći ga kroz izložbu, ali čini mu se da se prvom čoveku odbrane najvise dopao revolver iz vestern filmova."Mislim da mu se najviše dopao kolt M1851, američki revolver koji bio u širokoj upotrebi na američkom Divljem zapadu," otkrio je Obradović novinarima.Izložbu, koja će trajati do 14. novembra, prati i aplikacija za mobilne telefone koja će posetiocima omogućiti interaktivnu komunikaciju sa postavkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track