Šoškić pustio dinar niz vodu

Guverner nemoćan

Šoškić pustio dinar niz vodu

Društvo -
Današnji kurs iznosi 115,46 dinara za evro. Ekonomisti upozoravaju da je neophodno hitno formiranje vlade

BEOGRAD - Dinar pada, dug raste.Narodna banka Srbije sa guvernerom Dejanom Šoškićem na čelu ne uspeva da odbrani dinar, a još aktuelna vlada Srbije nastavlja da se zadužuje. Domaća valuta danas, 16. dan zaredom, beleži rekordno nisku vrednost prema evru i iznosi 115,46 dinara za evro. Ministarstvo finansija juče je prodalo obveznice vredne 100 miliona evra, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 80 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da je slabljenje dinara tendencija koja bi mogla da ima negativne efekte na povećanje cena.

- Reč je o neizvesnom periodu pred formiranje vlade. U takvim uslovima postoji nervoza, pa se mnogi odlučuju za sigurna ulaganja, kao što je kupovanje evra - objašnjava Bajec.

On ističe da je veoma važno da se što pre formira nova vlada, da bi privreda znala šta je čeka. Intervencije NBS, dodaje, same ne mogu da daju rezultat.

Pesimističan je i Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, koji ocenjuje da u Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine. On ozbiljnim smatra upozorenje guvernera NBS da bez reformi i nove vlade gubimo kontrolu nad dinarom.

- Jasno je da, kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, dinar mora da devalvira - rekao je Gligorov i dodao da Srbiji treba strani novac, a kako ga nema kroz ulaganja, jedini spas je MMF.

Šoškić: Kriv je MMF!

Guverner Narodne banke Srbije kaže da su pritisci na slabljenje vrednosti dinara u odnosu na evro prisutni izvesno vreme i da su inicirani odsustvom dogovora s MMF, povlačenjem jednog značajnog stranog ulagača iz Srbije i rizikom koji proističe iz izbora.

- Vrlo je važno da se vlada formira što pre, da se nastave i pojačaju reforme, pre svega budžeta i javnog sektora, da se što je moguće pre postigne dogovor s MMF.

Guverner je istakao da je u poslednja dva dana pritisak na slabljenje dinara na deviznom tržištu povećan i da je NBS u poslednja tri radna dana intervenisala sa 140 miliona evra.

Zašto dinar slabi

- manje deviza zbog većeg odliva od priliva kapitala

- veća tražnja za devizama zbog plaćanja energenata

- manje deviza zbog manjeg izvoza usled hladnog vremena i krize u EU

- bežanje u evro zbog političke neizvesnosti

- neuspeh dogovora sa MMF

- odlazak „Ju-Es stila”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track