Najnovije vesti

MINISTAR ZAVODI RED: Kome dete beži iz škole moraće da plati kaznu 1.500 evra!
Foto: Zorana Jevtić

Predlog novog ministra prosvete

MINISTAR ZAVODI RED: Kome dete beži iz škole moraće da plati kaznu 1.500 evra!

Društvo

Mladen Šarčević najavio da će roditelji učenika sa preko 20 neopravdanih izostanaka plaćati penale. „Mora da postoji odgovornost svih, i porodice učenika i škole“

Svi roditelji čija deca budu imala više od 20 neopravdanih izostanaka u školi biće kažnjeni s 1.500 evra ili - 184.241 dinar!Ovo je kao novinu u srpskom sistemu obrazovanja juče najavio novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.- Ja sam to primenio u svojoj školi i dalo je uspeha. Mora da se postavi pitanje odgovornosti porodice učenika koji beže sa časova - objasnio je on jedan od svojih predloga.Ministar Šarčević je najavio još i formiranje novih nezavisnih roditeljskih tela koja će moći da kontrolišu i ocenjuju nastavnike i direktore u školama.Rešenje problemaI roditelji i stručnjaci smatraju da bi ovo moglo da bude rešenje jednog od problema u školstvu.Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj smatra da nastavnici i roditelji treba da imaju partnerski odnos.- Ukoliko dete beži iz škole, a roditelji to ne znaju, posle određenog broja neopravdanih časova škola treba da ih pozove, ako treba, i da uključi socijalne službe da se vidi da li postoji neki problem i da se na taj način pomogne. Moramo svi da radimo zajedno, i nastavnici i roditelji i socijalne službe, svi. Što se tiče ocenjivanja nastavnika, o tome bi trebalo još razmisliti. Kako ću ja ili neko ko se ne razume u materiju da ocenjuje profesora matematike ili fizike? Ne bih volela da nastavnici ocenjuju naše roditeljstvo, pa tako smatram da nismo ni mi kompetentni njih da ocenjujemo - kaže Soćaninova.Ko koga ocenjuje- Dugačak je proces vraćanja poverenja u srpsko školstvo i učenje dece da ne beže sa časova nije samo obaveza roditelja. Prvo smo dozvolili da se ta deca ponašaju svakako, da beže i ne poštuju školu, a sada iz te nemoći da ih sačuvamo - odlučili smo da kažnjavamo roditelje za naše greške!  - kaže Tomislav Živanović, profesor i predsednik prosvetnog sindikata Nezavisnost.

Sociolog Ratko Božović smatra da bi ova odluka samo prouzrokovala dodatne probleme i u porodici i u školi.- Represijom, a kamoli novčanim kažnjavanjem se ne rešava ništa! Roditelji rade po ceo dan jer su i ovako siromašni, pokušavaju da zarade za život. Oni i ne znaju da im dece beže iz škole, normalno je da se to krije u tim godinama. Jeste li vi nekad pobegli iz škole? Ko nije nikad pobegao sa nekog časa?! Škola i roditelji treba da sarađuju zbog dobrobiti deteta, a ne da se međusobno optužuju i ocenjuju! - uveren je sociolog i dugogodišnji profesor Ratko Božović.

Holivudska sličnostISTI TOM HENKS!Mladen Šarčević mnoge podseća na proslavljenog holivudskog glumca Toma Henksa, junaka kultnih filmova „Forest Gamp“ i „Zelena milja“. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mlađi je godinu dana od popularnog oskarovca - Henks je rođen 1956, Šarčević 1957.

Štrajk prosvetaraVLADA NIJE ISPUNILA OBAVEZEUnija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održala je juče protest „Pet do 12“ na Trgu Nikole Pašića u Beogradu sa koga je ukazala na probleme u prosveti i na neispunjene obaveze Vlade Srbije prema prosvetarima. Protest je zamišljen kao javni pretčas, zbog čega je i simbolično trajao 45 minuta, a tri sindikata prosvete najavljuju novi štrajk za 20. septembar. Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji počinje danas, a završava se 27. januara 2017. godine.

Od 1. septembra 2017.INFORMATIKA IPAK OBAVEZAN PREDMETŠarčević je takođe najavio da će informatika ipak biti uvedena kao obavezan školski predmet od 1. septembra sledeće godine:- Celokupna tehnička pismenost može da se radi po informatičkom modelu i taj predmet se u informatici zove se dizajn.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...