Najnovije vesti

KIMOVA NUKLEARNA PROBA UZDRMALA I SRBIJU: Seizmološki zavod registrovao potres posle 11 minuta
Foto: AP

Severna Koreja testirala naoružanje

KIMOVA NUKLEARNA PROBA UZDRMALA I SRBIJU: Seizmološki zavod registrovao potres posle 11 minuta

Društvo

Republički seizmološki zavod je jutros u 2.30 sati registrovao i locirao seizmičku aktivnost u regionu Severne Koreje sa magnitudom od 5,4 jedinice Rihterove skale, navodi se u saopštenju Zavoda.

Kako prenose mediji uzrok zemljotresa je najverovatnije testiranje nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Seizmička aktivnost sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od deset kilotona, što je najsnažnija nuklearna bomba koju je ta država proizvela.

Epicentar zemljotresa, koji je izazvala nuklearna bomba, udaljen je od Beograda oko 8.000 kilometara, a do 22 merne stanice Republičkog seizmološkog zavoda trebalo mu je da doputuje oko 11 i po minuta, rekao je zamenik direktora Zavoda Branko Dragićević.

On je dodao i da bi Republički seizmološki zavod trebalo do kraja godine da postane Nacionalni centar podataka za Srbiju, kada je reč o prikupljanju podataka iz domena nuklearnih aktivnosti.

Prema njegovim rečima, SR Jugoslavija je 2004. ratifikovala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, a Srbija je, kao pravni sledbenik, odredila Republički seizmološki zavod kao organizaciju preko koje se ostvaruje program aktivnosti sa međunarodnom organizacijom "Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization" (CTBTO), Pripremnom komisijom za organizaciju za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba.

Ta organizacija dostavila je Zavodu opremu za obavljanje aktivnosti iz domena nuklearnih aktivnosti, kao i obuku za njene zaposlene.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...