ANDRIĆ NA PRIJEMU KOD HITLERA: Ovako se naš nobelovac obratio fireru
Foto: Profimedia

Diplomatski

ANDRIĆ NA PRIJEMU KOD HITLERA: Ovako se naš nobelovac obratio fireru

Društvo -

Prvog aprila 1939. godine saopšteno je da je za novog opunomoćenog ministra i poslanika Kraljevine Jugoslavije u Berlinu postavljen Ivo Andrić, pomoćnik ministra spoljnih poslova druge položajne grupe drugog stepena.

Dvanaest dana kasnije Andrić je stigao u Berlin. Bilo je to vreme kada su Italijani okupirali Albaniju, a u Berlinu i u celoj Nemačkoj obavljane su pripreme za proslavu pedestog rođendana vođe Trećeg rajha, Adolfa Hitlera.

Firer je Andrića, novog poslanika Jugoslavije, primio u 11 sati i 30 minuta. Bila je sreda. Andrić je prilikom predaje akreditivnih pisama održao govor:

"Poštovani kancelare,

Čast mi je da Vašoj Ekselenciji predam pisma kojima je Kraljevsko Namesništvo, u ime Njegovog Veličanstva Kralja Jugoslavije, moga uzvišenog Suverena, izvolelo da me akredituje kod Vaše Ekselencije u svojstvu svoga vanrednog poslanika i opunomoćenog ministra, kao i opozivna pisma mog prethodnika gospodina Cincar Markovića.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Smatram za naročitu sreću što mi je Kraljevsko Namesništvo poverilo taj zadatak. Odnosi dobrog susedstva, kao i živa privredna i kulturna razmena dobara između Nemačke i Jugoslavije odgovaraju potpuno željama i namerama Kraljevske vlade, i ja sam naročito povlašćen što mi je Kraljevska vlada dala dužnost da rad mog prethodnika na tom delu nastavim, a u cilju produbljenja i učvršćenja tih prijateljskih odnosa i uzajamnog poštovanja koje vlada između oba naroda.

Dozvolite, gospodine kancelare rajha, da uverim Vašu Ekselenciju da ću sve svoje snage posvetiti tom zadatku koji predstavlja jedan od značajnijih ciljeva spoljne politike moje vlade. Slobodan sam da izrazim nadu da mi blagonaklona podrška Vaše Ekselencije neće nedostajati u izvršenju moje prijatne dužnosti.

Predajući Vašoj Ekselenciji moja pisma, koristim ovu svečanu priliku da izrazim u ime Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Namesnika, Kraljevskog Namesništva i Kraljevske vlade najlepše želje za ličnu sreću vaše Ekselencije, koja sa toliko uspeha i dostojanstva stoji na čelu Velikog rajha, kao i za dobro i napredak nemačkog naroda"

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track