UZNEMIRUJUĆE PRETNJE NOVINARIMA: Nazivaju ih Soroševim plaćenicima i prete da će ih odrobijati
Foto: N1 Printscreen

Georgijev i Sejdinović na meti

UZNEMIRUJUĆE PRETNJE NOVINARIMA: Nazivaju ih Soroševim plaćenicima i prete da će ih odrobijati

Društvo -

Nezavisno udruženje novinara Srbije obavestilo je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal o pretnjama koje su putem društvenih mreža upućene Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, i novinaru Slobodanu Georgievu.

Ono što su nekada bila vređanja - sada su postale pretnje, kažu Sejdinović i Georgiev.

"Očistiću vas bar nekoliko klošara što razarate Srbiju".

"Na našu žalost, makedonsko-Sorešva ološ je došla u srbiju, samo vam ovde neće uspeti. Po cenu mog tridesetogodišnjeg robijanja".

Ovo su samo neki od tvitova upućeni novinaru Slobodanu Georgievu nakon što je napisao da je "Evropa, za razliku od Srbije, antifašistička tvorevina", reagujući na naslovnu stranu jednog dnevnog lista.

"Neka gospođa piše da ja ne zaslužujem da dišem vazduh u Srbiji i tako dalje... Onda nastupa naravno Informer, koji potom u stvari ono što ja nisam ni napisao ni rekao, ali oni kažu šta sam ja mislio, valjda znaju da čitaju misli", kaže Georgiev.

Foto: Twitter printscreen
Foto: Twitter printscreen

Slične pretnje stigle su i do profila Nedima Sejdinovića koji je na tribini pre nekoliko dana uporedio "imidž Srbije devedesetih godina sa imidžom Islamske države."

"Ja sam hteo da napravim jednu usporadbu da je tokom devedesetih Srbija ne bez razloga imala imidž u svetu u određenim političkim okolnostima, imala imidž kao sada Islamska država. Ono što je najproblematičnije jeste što društvo i politika šalju takve poruke da je ovde zapravo zabranjeno iznositi mišljenje, zabranjeno je koristiti stilske figure", kaže Sejdinović.

U NUNS-u kažu da bi policija morala da reaguje po službenoj dužnosti

"Mi smo iskreno zabrinuti za bezbednost ne samo Sejdinovića i Georgieva već i za sve ostale koji se nađu u ovakvoj situaciji i postanu meta najgrubljih napada i pretnji", navodi predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Pretnje nisu dopustive, saglasni su u UNS-u.

„Ako me pitate za izjavu, čuvenu, u Somboru, Nedima Sejdinovića, ja mislim da je to njegov politički stav. On ni kao političko lice, ni kao zoon politikon, novinar ne bi hteo da trpi pretnje ali treba praviti razliku da li ga treba braniti kao novinara ili je napadnut kao građanin koji ima pravo na svoje političko mišljenje", naglašava Nino Brajović iz UNS-a.

NUNS očekuje brzu reakciju policije kakva je iskazana u nekim ranijim slučajevima kada su meta bili političari.

(N1)

(Foto: N1 printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track