OLAKŠANJE: Večiti studenti mogu da nastave studije
Foto: Zorana Jevtić

Odluka Senata BU

OLAKŠANJE: Večiti studenti mogu da nastave studije

Društvo -

BEOGRAD - Studenti Beogradskog univerziteta, koji su studije upisali po starom zakonu, tzv. večiti studenti, oni koji to žele, moći će da nastave studije po novom programu, s tim što će im položeni ispiti biti vrednovani i priznati, ali će morati dodatno da polažu i ispite iz novog programa, odlučio je danas Senat te visokoškolske ustanove.

''Napravili smo predlog odluke za izmene Statuta na koji način možemo studente koji su studirali po propisima koji su važili pre ovog zakona uključimo u sadašnji sistem obrazovanja'', rekla je prorektor Nada Kovačević.

Kako je objasnila, to znači da se ispiti koje su položili studenti koji hoće da nastave da studiraju po novim propisima vrednuju i priznaju, kao i da se odredi šta treba da završe iz novih studijskih programa kako bi se preveli na novi sistem obrazovanje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

''To nije po automatizmu za sve nego samo za oni koji to žele i fakulteti mogu da procene koliko takvih studenata mogu da prime jer se radi o povećanju broja studenata na nekim studijskim programima'', rekla je Kovačević.

Ona je navela i da su fakultetima davane preporuke, kao i prošle godine, da za nekoga ko je počeo da studira farmaciju ili biologiju treba da se inovira program, a ne da se uči po onome od pre 11 ili 12 godina.

Međutim, kako kaže, nešto će biti priznato u potpunosti, a nešto će morati da se doradi.

''Neke predmete ćemo tim studentima priznati u potpunosti, za neke ćemo videti šta treba da se doradi i na taj način ćemo pokušati da sve one koji su zainteresovani uključimo u nove studijske programe'', rekla je Kovačević.

Potpredsednik studentskog parlamenta Borjan Soković kaže da pozdravlja takvu odluku jer je važno otvoriti i tu mogućnost ukoliko večiti studenti žele da završe studije po novim programima.

''Kako su fakulteti krenuli da pripremaju teren za prebacivanje takozvanih večitih studenata na bolonjske programe pozdravljamo odluku'', rekao je on objašnjavajući da niko nije mogao da zna da li će rok da bude produžen ili neće.

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

Navodeći da je prethodni sastav u ministarstvu bio striktan da produženja roka neće biti, Soković je ocenio da novo ministarstvo ima sluha za potrebu studenata te je rok produžen za dve godine.

On je istakao i da studenti na više fakulteta žele da sa starog pređu na novi program.

Senat je odlučio i o načinu rangiranja studenata za upis u narednu godinu studija.

Prorektor Kovačević rekla je da se doneta formula odnosi na fakultete koji u prvu godinu upišu veliki broj samofinansirajućih studenata koji sledeće školske godine osvoje 48 kredita i steknu pravo da studiraju kao budžetski studenti, a fakulteti mogu da imaju samo 120 odsto budžetskih studenata i ne mogu svima da izađu u susret .

Kako kaže, to je slučaj na samo nekoliko fakulteta koji onda prave rang liste ko je prvi ispunio budžetski uslov.''Različiti su kriterijumi. Dali smo jednu mogućnost da se to preračuna'', rekla je Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track