MIGRANTI U ŠIDU: Lepo nam je ovde, postaćemo Srbi! Ali će se zvati Ljubiša, ja Zoki!
Foto: Dragana Udovicic

MIGRANTI U ŠIDU: Lepo nam je ovde, postaćemo Srbi! Ali će se zvati Ljubiša, ja Zoki!

Društvo -

ŠID - Meštanima Šida, sremskog gradića u Srbiji sa nešto više od 17.000 žitelja smeštenog na padinama Fruške gore i na granici sa Hrvatskom, dosta je hiljada i hiljada gostiju pristiglih sa Bliskog istoka, Azije, iz severne Afrike.

Neki migranti koji su pokušali preko Hrvatske da dođu do zapadne Evrope rekli su da im to više neće pasti na pamet. No, neki i dalje pokušavaju.

Jedan mladi Marokanac već je četiri puta vraćen. Za razliku od njega, 18-godišnji Muhamed iz Mosula u Iraku ne planira u Hrvatsku.

Porodica mu se pre dve godine rasula po Iraku i Europi. Cilj mu je da dođe do brata u Velikoj Britaniji, a u Mađarsku je već deset puta pokušao da ilegalno uđe.

"Mađarski policajci i psi su jako ljuti. Više neću ilegalno. Sada čekam svoj red. U Srbiji sam već četiri meseca, nakon što sam pre sedam meseci krenuo iz Turske i došao preko Bugarske. Doći će i moj red", nada se Muhamed, kao i Mahmadullah i Ikramullah, mladići iz Avganistana.

Za razliku od njih, Pakistanci Osman i Ali odlučili su da postanu Srbi. Zatražiće azil, a već su si izabrali i nova imena.

"Ja ću biti Zoki, Zoran, a Ali je odabrao ime Ljubiša. Fino je ovde", rekao je Osman (Zoran) kombinujući srpski i engleski. On i Ali (Ljubiša) su uz puno truda naučili dosta reči našeg jezika, a sada prevode i svojim sunarodnicima.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track