SRBIJA OSPORAVA MARKALE: Eksperti dokazuju da Srbi nisu gađali pijacu Markale i Vase Miskina
Foto: Printscreen Youtube

Povod za bombardovanje Republike Srpske

SRBIJA OSPORAVA MARKALE: Eksperti dokazuju da Srbi nisu gađali pijacu Markale i Vase Miskina

Društvo -

BEOGRAD - Eksperti za balistiku, eksplozive i forenziku iz SAD, Francuske, Rusije, Kine, Češke, Nemačke, Izraela, Srbije i Republike Srpske pokušaće narednih meseci na poligonu u Nikincima kod Rume da dokažu da su tragični događaji na sarajevskoj pijaci Markale iz 1994. i 1995. bili režirani, a ovaj projekat podržaće Srbija

Osim pomenutih događaja stručnjaci će veštačiti i krvoproliće u Ulici Vase Miskina iz 1992. godine.

Naši i strani eksperti će za potrebe Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske na vojnom poligonu kod Rume izvesti potpunu rekonstrukciju tragičnih događaja i dati svoj nalaz zasnovan na naučnim metodama dokazivanja.

Sagovornik iz novoformiranog tima za istraživanja “Markala” i “Vase Miskina” kaže da je osnovni cilj da se eksperimentalno utvrdi šta je zaista prethodilo tragediji i šta je i u kojim uslovima esplodiralo na ove tri lokacije kada je stradalo više od 100 ljudi, a više stotina ranjeno. Predmet veštačenja biće i sva raspoloživa dokumentacija suda u Hagu i Suda BiH, dokumenti tužilaštava, rezultati i svi prateći dokumenti obavljenih uviđaja na tim mestima, kao i sva ranija veštačenja.

- Republički centar za istraživanje ratnih zločina odlučio se na ovaj sveobuhvatan posao, jer je u sva tri slučaja “Markale 1 i 2” i u Ulici “Vase Miskina” ostalo mnogo nepoznanica i neutvrđenih činjenica - kaže sagovornik.

Prema navodima stručnjaka, uočljivo je da ova tri tragična događaja, zajedno sa “Tuzlanskom kapijom”, imaju “neke iste slučajnosti”. Kako se ukazuje, na svim mestima je, navodno, od jedne granate ili mine stradalo oko 70 ljudi, a ranjeno od 140 do 240, dok je samo u slučaju “Markala 2” od navodnih pet granata stradalo 37 osoba, a oko 90 ranjeno.

Ni u jednoj od ovih tragedija, međutim nije utvrđen tačan broj poginulih i ranjenih, već se u raznim zvaničnim dokumentima navode različiti brojevi.Minobacačka granata od 82 mm pala je u Ulici Vase Miskina 27. maja 1992. godine oko 9.30 u neposrednoj blizini ljudi koji su čekali ispred prodavnice da kupe hleb. Stradalo je oko 70 civila. Tokom evakuacije koju je snimala televizija začuli su se pucnji, a odmah je objavljeno da gađaju srpski snajperisti.

Taj prostor je tada bio okružen visokim zgradama i nemoguće je bilo sa srpskih položaja na Trebeviću, udaljenih oko 1.700 metara gađati te ljude. Ista akcija sa navodnim delovanjem srpskih snajperista zabeležena je i prilikom evakuacije povređenih sa Markala 1994.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track