MINISTARKA BRNABIĆ: Promovisaću društvo u kojem ima mesta za sve
Foto: Zorana Jevtić

Pomoć LGBT zajednici da se integriše u društvo

MINISTARKA BRNABIĆ: Promovisaću društvo u kojem ima mesta za sve

Društvo -

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić ocenila je da to što je "Parada ponosa" održana treću godinu zaredom bez incidenata, potvrda da je Srbija otvorena zemlja i poručila da će se založiti da se LGBT zajednici pomogne da se integriše u društvo.

Ona je, međutim, istakla da ima obavezu da se bori za jednaka prava svih manjinskih gupa i da smatra da ne bi bilo fer da se postavi kao zastupnik samo jedne od njih, navodeći da će promovisati društvo u kome ima mesta za sve.

"Naprosto, ne smem sebi da dozvolim da se u javnosti stvori utisak da radim samo sa ovom zajednicom, jer ja nisam ministar za LGBT prava, već ministarka državne uprave i lokalne samouprave", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Milutin Marković
Foto: Tanjug/Milutin Marković

Osvrnuvši se na nedavno održanu "Paradu ponosa", Brnabić je naglasila da se u startu jasno odredila po pitanju dolaska na prajd, bez dvoumljenja.

"Vladu sam predstavljala ja, jer je vlada prisutna kada je predstavlja jedan njen član", naglasila je Branbić i istakla da je za nju od broja prisutnih ministara mnogo važnije da je prajd održan bez incidenata, jer smatra da je vreme da tu agendu ostavimo po strani.

"Ja verujem da Srbija nije zatvorena i konzervativna zemlja", rekla je Brnabić dodajući da to što je parada održana treću godinu zaredom bez incidenata i bez osećaja straha i napetosti, za nju potvrda da je Srbija otvorena zemlja.

Na pitanje da li misli da LGBT zajednica ima prevelika očekivanja od nje, Brnabić je odgovorila da "nije sigurna šta bi bila prevelika očekivanja".

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Ako je to unapređenje društvenog ambijenta kroz delovanje jednog ministra u čijoj nadležnosti su, između ostalog, ljudska i manjinska prava, onda su to realna očekivanja", ocenila je Brnabić.

Ukoliko su, međutim, očekivanja vezana za regulisanje nekih prava koja čak ni u EU nisu ujednačena, poput legalizacije istoplonih brakova, onda su ta očekivanja previsoka, poručila je ministarka istakavši da to pitanje do sada njoj nije kandidovano.

Upitana da li ima utisak da LGBT zajednica očekuje od nje da lobira da Vlada Srbije donese zakone koji su važni za tu zajednicu, ona je odgovorila da je već razgovarala sa pripadnicima te zajednice o pitanjima promene matičnog broja prilikom promene pola i pitanjima nasledstva.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Brnabić je istakla da je tu temu pokrenula na sastanku sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Podsetivši da ravnopravnost ljudskih prava i manjinskih grupa garantuje Ustav Srbije, Brnabić je rekla da je obaveza svih državnih organa i funkcionera da ne dozvole da bilo ko osporava bilo čija prava, jer "ljudska prava nisu upitna".

"Zzelim da doprinesem da zajedno kreiramo ambijent u kojem različitost neće biti kazna, naprotiv", rekla je Brnabić.

Najdemokratskija društva izgrađena su na principu uvažavanja različitosti, ocenila je ministarka poručivši da smatra da je to najbolja osnova da se napravi društvo u kome ima mesta za sve, nezavisno od talenta koji ljudi imaju, njihovog porekla, ambicija ili kluba za koji navijaju. "U svom radu, promoviscahu ove vrednosti uprkos mogućim osporavanjima", poručila je Brnabić.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track