DAČIĆ O IZJAVI PAPE FRANJE: Vatikan se ogradio od Stepinca
Foto: Zorana Jevtić

Srbija se oštro protivi rehabilitaciji

DAČIĆ O IZJAVI PAPE FRANJE: Vatikan se ogradio od Stepinca

Društvo -

Izjava pape Franciska u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki greh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca,izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Ivica Dačić.

Stepinac je, podsetio je Dačić, za vreme Drugog svetskog rata, ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba, "Tako je on na delu učestvovao u sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak - da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličit", objasnio je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

Na suđenju posle rata, Stepinac je svoju odbranu ćutanjem jedino prekinuo da obrazloži da je to, u stvari, samo, kako on kaže, verski prelaz.

PAPA FRANJA PORUČIO: Preobraćivanje pravoslavaca je veliki greh!

"Ove reči pape Franciska potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija", reklao je Dačić i dodao: "Ako se posle ovih papinih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track