ANKETA ZAR DA NAM ALBANCI OTMU GUSLE Hitno kandidovati srpsko epsko pevanje uz gusle za listu Unesko
Foto: Profimedia

Nisu prvi koji su se drznuli da otmu srpsko nasleđe

ANKETA ZAR DA NAM ALBANCI OTMU GUSLE Hitno kandidovati srpsko epsko pevanje uz gusle za listu Unesko

Društvo -

Slobodan Drašković, predsednik Saveza guslara Srbije, svojevremeno je uputio dramatičan apel svim nadležnim državnim institucijama da se gusle, ali i srpsko epsko pevanje - guslanje, upišu na listu Unesko i tako spasu krađe i zaborava.

Tim povodom, Slobodan Drašković napisao je sledeće:

"Obraćamo Vam se sa apelom da hitno pokrenete proceduru za nominovanje srpskog epskog pevanja uz gusle za upis na listu reprezentativnih elemenata nematerijalne kulture UNESKO. Povod za ton ovog dopisa jeste informacija koja već neko vreme postoji kao nezvanična među onima koji su za ovaj segment kulture zainteresovani, ali se sada o njoj i javno piše, kao što možete pogledati preko sledećeg linka :

http://www.ocnal.com/2016/09/albanian-epos-of-heroes-at-unesco.html

Pre svega, želimo da izrazimo svoje uverenje da je guslarsko pevanje, uz elemente već upisane na listu UNESKO - slavu i kolo, zasigurno jedan od najreprezentativnijih elemenata koji se nalaze na nacionalnoj listi NKN.

U tom smislu nadali smo se da je ono naredni kandidat Srbije za taj status, ali smo nedavno bili duboko razočarani informacijom iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe da Nacionalni komitet ima u vidu neki drugi element. Poštujemo i mišljenje stručnjaka i vrednost ostalih elemenata kulturnog nasleđa, ali smo iznenađeni da kod ove odluke očigledno nije uzet u obzir nivo reprezentativnosti: nacionalni rang, kakav pevanje uz gusle ima, bez dileme je iznad nekih lokalno značajnih umetničkih izraza, veština i praksi. Osim toga, sigurni smo da ne treba mnogo pojašnjavati negativne strane mogućnosti da neka druga država iz okruženja nominuje (i upiše) ovaj element pre nas, bez obzira na (teorijsku) mogućnost da i mi to naknadno učinimo.

Pored toga što je Savez guslara Srbije, kao "krovna" organizacija svih guslarskih društava u Srbiji sarađivao sa stručnjacima tokom pripreme dokumentacije za upis na Nacionalnu listu NKN, dali smo inicijativu i ponudili pomoć za pripremu nominacije za listu UNESKO.

Dakle, mi smo sa svoje strane, kao „lokalna zajednica“, učinili sve što se od nas očekuje, te smatramo je na onima koji su marginalizovali epiku i gusle u ovakvim okolnostima velika istorijsko-politička odgovornost prema kulturnoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Stoga još jednom pozivamo zdušno sve nadležne da po hitnom postupku pripreme kandidaturu epskog pevanja uz gusle za upis na listu UNESKO-a kao reprezentativnog elementa kulture Srbije.

Predsednik Saveza guslara Srbije Slobodan Drašković

(Slobodnahercegovina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track