MREŽA ZA RESTITUCIJU: Ministarstvo građevina krije pljačku državnog zemljišta
Foto: Dragana Udovičić

Teška optužba

MREŽA ZA RESTITUCIJU: Ministarstvo građevina krije pljačku državnog zemljišta

Društvo -

NOVI SAD - Udruženje građana Mreža za restituciju optužilo je danas Ministarstvo građevine da je apsolutni rekorder u naklonosti prema uzurpaciji i pljački državnog građevinskog zemljišta i najavilo da će od premijera zatražiti da ta institucija više ne bude nadležna za obligacione i svojinsko pravne odnose.

"Apsolutni rekorder u skrivanju, nepopisivanju, blagonoklonosti prema uzurpacijama i pljački državnog građevinskog zemljišta je Ministarstvo građevinarstva, u čijoj nadležnosti se nalazi i Republički geodetski zavod zadužen za vođenje evidencije o nepokretnostima", ocenila je Mreža.

Mreža će zato, kako je najavila, u susret budućim izmenama Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima, uputiti i inicijativu premijeru Srbije da Ministarstvo građevinarstva ne bude nadležno za obligacione i svojinskopravne odnose koji su već u nadležnosti Ministarstva pravde, kako bi se izbegao "sukob interesa i nepotrebni dualitet nadležnosti".

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

"Kao ilustracija, podsećamo da samo u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu više od polovine državnih nekretnina nije upisano u katastar kao državna svojina, a neke uopšte nisu ni bile upisane u katastar", dodaje se u saopštenju.

Udruženje "Mreža za restituciju" saopštilo je da je danas istekao još jedan, već produživani rok za prijavu javne svojine Republičkoj Direkciji za imovinu od opština i javnih preduzeća.

Oni su podsetili da su na današnji dan 2011. godine na snagu su stupili Zakon o javnoj svojini i Zakon o restituciji, koji su omogućili lokalnim samoupravama i javnim preduzećima da bez naknade postanu vlasnici državne svojine, a jedina zakonska obaveza bila je podnošenje prijave Republičkoj Direkciji za imovinu.

"Mreža za restituciju još nije dobila tačne podatke o tome koliko i kojih korisnika javne svojine je prijavljeno, a zahtev za pristup informacijama od javnog značaja podnet je još 22. marta 2016", piše u saopštenju Mreže koje je potpisao predsednik Bogdan Veljković, a dodaje se da će zbog toga danas biti podneta i Žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mreža je upozorila da je višestruko veći problem činjenica da se ne popisuje javna svojina kada je u pitanju državna zemlja.

"Samo dva korisnika poljoprivrednog i šumskog zemljišta u državnoj svojini - JP Srbijašume i Ministarstvo poljoprivrede, ne vode evidenciju o skoro dva miliona hektara državnog zemljišta", upozorila je mreža.

Kako je objašnjeno, Uprava za zemljište je u avgustu započela tender za nabavku softvera radi evidencija Ugovora o zakupu, ali do danas nije ništa uradila da bi i "neskrivenu državnu zemlju prijavila Republičkoj Direkciji za imovinu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track