BARS 2016: Počela zajednička vežba srpskih i ruskih vojnih pilota
Foto: Ministarstvo Odbrane

Korsite se MiG -29 i Mi-17 V5

BARS 2016: Počela zajednička vežba srpskih i ruskih vojnih pilota

Društvo -

BATAJNICA - Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, zajedno sa komandantom RV i PVO general-majorom Rankom Živakom i načelnikom Uprave za obuku i doktrinu brigadnim generalom Marinkom Pavlovićem, obišao je danas učesnike letno-taktičke vežbe „BARS 2016“, koja se na aerodromu Batajnica izvodi od 9. do 15. oktobra.

Obilasku su prisustvovali Izaslanik odbrane Ruske Federacije u Srbiji pukovnik Andrej Kindjakov i vojni i vazduhoplovni ataše pukovnik Vladimir Kornjejenkov.

Obraćajući se učesnicima vežbe, general Draganić je naglasio da zajedničko obučavanje pripadnika vazduhoplovnih snaga dveju zemalja potvrđuje uspešnu bilateralnu vojnu saradnju Ruske Federacije i Srbije. General Draganić je takođe istakao da se, kroz razmenu iskustava na ovakvim vidovima obuke, unapređuju znanje i operativne sposobnosti.

Nakon obraćanja zamenika načelnika Generalštaba, zamenik komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić i predstavnik komande Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije pukovnik Konstantin Jurevič Surikov potpisali su Tehnički sporazum za vežbu „BARS 2016“ čime je vežba i zvanično počela.

Na vežbi „Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i borbeno traganje i spasavanje“, učestvuju lovačka avijacija i helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Osim pripadnika našeg Ratnog vazduhoplovstva, tima Specijalne brigade i pripadnika Vojske Srbije u sastavu za podršku vežbe, na vežbi učestvuje 19 pripadnika Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije realizovaće letačke zadatke u sastavu mešovitih posada prevashodno na avionima MiG-29 i helikopterima Mi-17 V5. Paralelno sa izvođenjem letno-taktičke vežbe, biće održano više predavanja i stručnih rasprava na temu upotrebe i održavanja vazduhoplova.

Za Ratno vazduhoplovstvo i PVO vežba je značajna sa aspekta sticanja iskustava u izvršavanju zadataka u vanrednim situacijama i pružanju pomoći civilnom stanovništvu, posebno kroz upotrebu novih helikoptera Mi-17 V5. „BARS 2016“ predstavlja nastavak saradnje ostvarene na prošlogodišnjoj vežbi „BARS 2015“, izvedene u Ruskoj Federaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja