Ministarka Kuburović: Do kraja godine MILION STARIH PREDMETA manje
Foto: Stefan Jokić

Ministarstvo pravde

Ministarka Kuburović: Do kraja godine MILION STARIH PREDMETA manje

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će se u narednom periodu raditi na tome da se u velikoj meri rasterete sudovi, a da se do kraja godine može očekivati da će broj starih predmeta biti smanjen i za million.

- “Radićemo na tome da rasteretimo sudove u velikoj meri. Jedan od načina je bio donošenje Zakona o izvršenju i nakon nekoliko meseci od usvajanja tog zakona došlo je do toga da imamo smanjenje starih predmeta za 700.000, a sudeći po dosadašnjim rezutatima to do kraja godine može da pređe i million u odnosu na to kako je bilo prošle godine”, rekla je Kuburovićeva.

Dodaja je da se nada i rezultatima u delu smanjenja troškova, zahvaljujući primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.“Sa problemom efikasnosti pravosuđa suočavamo se dugi niz godina, a prioritet smo zacrtali da se skrati dužina postupka, to je plan i prioritet koji je predviđen i Akcionim planom za Poglavlje 23”, rekla je Kuburovićeva na skupu NALED-a na kojem je predstavljen izveštaj SB.

Foto: Marina Lopičić/Ilustracija
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Ona je podsetila da se Srbija obavezala da će se pratiti efekti primene zakona o izvršenju i obezbeđenju što znači da će se meriti dužina trajanja postupaka i broj predmeta. Zakonom je predviđena i mogucnost žalbe na rešenje o izvršenju.

Kuburovićeva je najavila da će se ako se žalba pokaže kao nešto što koči dalji sistem izvršenja, odmah reagovati izmenama i dopunama zakona.“Nadamo se da zakon neće biti otežavajući faktor za Srbiju na sledećoj listi SB o uslovima poslovanja 2018”, rekla je ona.

Kuburovićeva je navela podatak da viši sud u Novom Sadu ima svega 100 žalbi, što je mali broj s obzirom da godišnje imamo između 300.000 i 400.000 izvršnih postupaka.

Kuburović je ukazala da nije problem samo dužina trajanje postupka, već i u neujednačena sudska praksa.Kako je istakla, radiće se i na tome da se unapredi alternativni način rešavanja sporova, putem medijacije i posredovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track