Udruženje banja kritikuje dosadašnju privatizaciju

Udruženje banja kritikuje dosadašnju privatizaciju

Društvo -
Sem jedinog uspešnog primera, a to je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, sve ostale privatizacije su bile katastrofalne, naglasio sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković

BEOGRAD - Sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković izjavio je da se to udruženje ne protivi privatizaciji banja, ali da to ne treba raditi na način na koji država predlaže - kroz prodaju ili strateško partnerstvo.

On je kazao da je stav Udruženja banja Srbije o privatizaciji banja potpuno različit od predloga Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, jer su investitori zainteresovani samo za uspešne zdravstvene ustanove.

Vešković je naglasio da prvo treba ispitati dosadašnje privatizacije smeštajnih kapaciteta u banjama Srbije, jer sem jedinog uspešnog primera, a to je hotel "Izvor" u Aranđelovcu, sve ostale privatizacije su bile "katastrofalne".

On je kao jedan od primera loše privatizacije naveo hotel "Fontana" u Vrnjačkoj Banji koji ima oko 800 ležaja.

"Banjski turizam je strateški proizvod Srbije i država to što pre mora da shvati. U banjama se ostvaruje više od polovine domaćih noćenja", kazao je Vešković.

Vešković je dodao da je Srbiji potreban i novi zakon o banjama, precizirajući da je Udruženje banja Srbije na tome radilo već godinu dana i da će konačnu verziju predloga tog zakona postaviti na svom sajtu na Dan banja, 2. juna.

Prema njegovim rečima, za primenu novog zakona o banjama je potrebno samo par podzakonskih dokumenata, uz veoma jasne kriterijume za dodelu statusa banje, načine za naplatu i iznosa naknade za korišćenje lekovitog faktora, kao i zaštitu izvorišta i životne okoline.

"Značajna novina je i uvođenje Banjskog saveta kojeg će činiti predstavnici resornih ministarstava, Udruženja banja i struke (medicina, turizam, ekonomija i hidrogeologija). Taj savet će odlučivati o ispunjenosti uslova za dobijanje statusa banje, nadgledati proces resertifikacije tog statusa i uticati na zaštitu izvorišta", objasnio je on.

Nelogično je, kako je ocenio Vešković, da su specijalne bolnice u državnom vlasništvu kategorisane kao hoteli, odnosno da Zakon o turizmu tretira korisnike usluga rehabilitacije koji nemaju lekarski uput kao turiste, što je suprotono Zakonu o PDV i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Udruženje banja Srbije predložilo je da nova Vlada Srbije što pre donese strategiju razvoja banja od 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track