Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ: Sankcije direktorima koji odbiju tehnološške viškove
Foto: Nebojša Mandić

Snosiće odgovornost

ŠARČEVIĆ: Sankcije direktorima koji odbiju tehnološške viškove

Društvo

BEOGRAD - Direktori škola koji su se oglušili o obavezu o preuzimanju tehnoloških viškova, snosiće odgovornost, najavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Da li će to biti disciplinski postupak, da li raskid radnog odnosa, videćemo, ali moramo uključiti pre svega školske odbore. Idemo redovnim postupkom preko školskih odbora, idemo na direktore, slede prosvetna inspekcija, pa inspekcija rada. Upornom akcijom smo to sada doveli na jedan broj koji možemo kontrolisati i uraditi ‚‚peške‚‚ jednog po jednog", izjavio je ministar.

 

On je istakao da dualno obrazovanje nije zamišljeno tako da dovede do tehnoloških viškova u školama i ukazao da je profesor iz škole mentor učeniku na praksi u nekoj ustanovi.Šarčević je rekao i da mu je drago što u okviru Sajma knjiga godinama teče manifestacija sajma "Učila i obrazovanja".

 

Foto. Nebojša Mandić
Foto. Nebojša Mandić

"Tu imamo priliku da pokažemo javnosti neka nova dostignuća kada je u pitanju nastavna tehnologija, određeni projekti, inkluzija koja se primenjuje u našim školama na raznim nivoima, kada su u pitanju primeri dobre prakse i, naročito aktuelno ove godine, primeri dualnog obrazovanja koji imaju najviše štandova, a vezano je za srednje-stručno i visoko obrazovanje", objašnjava ministar Šarčević.

 

On kaže i da se pre dva dana sastao sa turskim ambasadorom u Ministarstvu prosvete i da je tokom te redovne posete, pedviđene agendom, pomenuta i tema škola turskog imama Fetulaha Gulena.Ministar napominje da ima mnogo turskih osnivača škola po celom svetu i da niko nije postavio pitanje da li te ustanove rade kvalitetno ili ne.

 

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"To su 90 odsto srpski državljani u tim školama, a Srbija je suverena država i postupaće po svojim zakonima. Ako je neko dobio akreditaciju da radi po istim tim zakonima i isti ambasador je bio na otvaranju i ako se promenila politika te države, a mi na vladi dobijemo neka zvanična saopštenja, vlada će o tome raspravljati", istakao je Šarčević.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...