Najnovije vesti

KO SE LAKO MIRI, OSTAĆE MU PARA: Sporovi završeni medijacijom, biće oslobođeni sudske takse?
Foto: Profimedia/Ilustracija

KO SE LAKO MIRI, OSTAĆE MU PARA: Sporovi završeni medijacijom, biće oslobođeni sudske takse?

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo pravde ima u planu izmene Zakona o sudskim taksama koje bi omogućile da se sporovi završeni medijacijom oslobode od sudske takse ili da se takse u znatnoj meri umanje, rekao je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

On je uveren da će kampanja promovisanja medijacije, koja je počela danas, raširiti uverenje u Srbiji da je mnogo bolje dogovoriti se o rešenju nekog spora nego se suditi, a samim tim trošiti i vreme i novac na parničenje.Govoreći na konferenciji povodom medijacije u privredi, Backović je rekao da se pomenute izmene Zakona planiraju u okviru kampanje koju će sprovesti Ministarstvo u cilju promocije prednosti alternativnog rešavanja sporova naspram sudskog postupka.

"Alternativno rešavanje sporova putem medijacije je jedan veliki iskorak u pravcu ne samo ubrzanja i efkasnosti rešavanja sporova nego i u pravcu savremenijeg i civilizovanijeg rešavanja sporova u društvu", naglasio je Backović.

Prema njegovim recicma, iskustva drugih zemljma pokazuju da su procenti alternativno rešenih sporova "neverovatni" u odnosu na naše.U Kanadi se 80 odsto sporova rešava na alternativini način, u SAD 95 odsto u Zapadnoj Evropi uveliko preko 50 odsto, naveo je pomoćnik ministra.Backović je takođe podsetio da je sporazum o medijaciji po svojoj prirodi odmah izvršan tako da sa njim može odmah da se ide na izvršenje.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da medijacija ima velike prednosti u odnosu na sudski postupak, jer pored efikasnosti donosi i velike uštede privrednim subjektima i otklanja sve negativne poledice sudskog spora i sudske presude, kao i njihov ođek u javnosti.

"Jačanje medijacije je pitanje i savremenosti jednog društva. Puno zakona iz ove oblasti kao što su Zakon o stečaju, Zakon o osiguranju i Zakon o zaštiti potrošaača prepoznali su posredovanje kao način rešavanja sporova", naveo je Miletić.

Predsednik Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da će ta Akademija organziovati ne samo obuke za medijatore, već i sudije kako bi one svojim strankama mogle da predoče prednosti medijacije i poduče ih o njihovom mogućnostima za alternativno rešenje spora.Vujić je napomenuo da, kada je u pitanju privreda, pravosuđe može mnogo da doprinese još većem iskoraku na Duing biznis listi Svetske banke, ukazujući da "ne možemo očekivati nove investiticje ako ne rešavamo sporove u razumnim rokovima.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Djorđević rekao je da je ta komora odrganizovala obuku advokata za postupke medijacije.Ambasador Velike Britanije Denis Kif istakao je da se u njegovoj zemlji veliki broj sporova rešava upravo medijacijom ističući podršku Srbiji u razvoju tog vida aleternativnog rešanja svorova.Projekat "Medijacija u privrednim sudovima u Srbiji"počeo je danas i trajaće dve godine, a glavni cilj mu je d aposlovnoj zajednici ponudi i približi mogućnost aleternativnog rešanja privrednih svorova kroz efikasniji, jeftiniji i brži postupak.

Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje PKS i određen broj medijatora biće obučen za pružanje uslaga medijacije u privrednim sporovima u tom Centru kao i u Pravosdunoj akademiji.Stvaranje uslova za efikasno rešanje sporova putem medijacije je i jedan od uslova EU u procesu pristupanja Srbije jer obezbeđuje smanjenje broja sudskih predmeta i jača poverenje građana u pravosuđe.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...